De reuk van dood en verderf

Aris Messinis: Iraqis holding white flags flee Mosul on March 1, 2017
The Battle for Mosul Moves West
Onze vrijheid, zoals Wilders en Rutte die zien, eist z’n tol. We moeten autorijden nietwaar?
Historici zullen het later kunnen plaatsen, maar in Joego-Slavië begon de “Clash of civilizations” tegen de moslims. Ze spreidde zich uit over het Europees continent en daarbuiten. Fascisme verpakt in nationalistische waarden en waan maakt er intensief gebruik van om een orde uit het verleden te herstellen die voor iedereen een andere is. Zo zijn de voorwaarden gewaarborgd voor nieuwe conflicten en oorlogen. Ook rekeningen moeten vereffend worden.

Gretig misbruiken fascisten in omgekeerde zin oude tijden, waarin ze dachten te triomferen, hun rassenwaan de vrije loop konden laten. De slachtoffers van de misdaden van hun geestverwanten toen worden nu ingezet als toonbeeld van wat zij niet gewild hadden. Het verkeerde volk was uitgeroeid, waarmee ze al onmiskenbaar aangeven in de traditie van hun voorgangers te staan. Tegenstanders van hun handelen sterken hen in de juistheid van hun overtuiging. Ook zij misbruiken de slachtoffers van toen op een onzalige en beschamende wijze door vergelijkingen te trekken en mensen te diskrediteren door ze als nazi te duiden.

De slachtoffers, de uitgemoorden kunnen het niet navertellen, laat staan zich verdedigen.

Lessen trekken uit het verleden, ze ter discussie stellen, daar gaat het om, dan richt je een werkelijke barrière tegen fascisme op. Was dat van meet af aan met iemand als Wilders gebeurd waren we zijn naam allang vergeten. Het tegendeel gebeurde. Politici namen zijn agenda over om vooral in het zadel te blijven omdat ze het fascistisch gif jarenlang bijna ongestoord zijn werk hebben laten doen. Onze premier is er het illustere voorbeeld van. Zie zijn brief aan de bevolking van enkele weken terug om de aanhang van Wilders te paaien. Zijn partij kun je nu met plausibele redenen duiden als PVV light.

Een cordon sanitair voor beide partijen om een schok teweeg te brengen? Zo doen we dat niet in dit land. We regelen wat in achterkamertjes en doen verder of onze neus bloedt. Als de handel maar gaande blijft in wat dan ook.

Toch even een poging om een lesje te tonen in courage, in oprechtheid… Helaas geen Nederlands. Ze zijn er ogenschijnlijk ook nauwelijks, want mensen die hun rug weten recht te houden lopen er niet te koop mee. Deze dan maar, omdat hier Szebrenica aan bod komt en een koppeling wordt gelegd met bezetting en collaboratie.

 
Uitgelichte foto: AFP / Getty – The Atlantic – Kaartje: NRC

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.