Het imperium van de stilte

Holocaust op Afrikaanse bodem

Wees gerust, de kans is miniem dat de Hollandse TV een dergelijke documentaire uitzendt. De ontvangst van omroepen die dit wel doen behoort praktisch tot de onmogelijkheden, zelfs al woon je in de nabijheid, maar aan de andere kant van de grens.
 
Vorige week zond de RTBF de film “Empire du silence” van Thierry Michel uit. Ondanks de verkapte censuur in Batavenland valt ze wel via een Congolees YouTube kanaal te zien. We leren eruit begrijpen dat de rijkdom van een land er niet toe doet, iets dat we al veel langer konden weten, immers wat hebben wij de wereld te bieden als we op onszelf teruggeworpen werden? Niets… Zelfs geen pindakaas en hagelslag.
 
Dankzij uranium uit de Congo kon de atoombom door de Amerikanen ontwikkeld worden… Wat zijn we toch slim…

 
 

 

Iphundo Tv

 
Je bent na het zien van deze documentaire bijna geneigd te zeggen wat een kouwe drukte om de Oekraïne, maar laten we niet vergeten dat het ook daar gaat over de rijkdom van het land en zeldzame grondstoffen. Wegkijken als het ons niet past is wel een vast gegeven, zie de Palestijnen, die kunnen immers ook verrekken. Voor vluchtelingen hebben we geen plaats, wel voor autootjes en asfalt. We zijn toch niet gek, onze o zo flinterdunne beschaving gaat boven alles, zeker boven leven, het leven van mensen die ons niet aangaan.
 
Voor wie dit niet wenst te geloven, kijk dagelijks even op de sociale media, dan wordt duidelijk waar het begrip “sociaal” voor staat. Onvermoeibaar in de weer zijn ze die brave, blanke zieltjes over de slachtoffers van de Shoah, over antisemitisme en de barbaren uit Rusland, je wordt er onpasselijk van. Het dient als de legitimering hoe humaan we wel niet zijn. Over uitbuiting geen stom woord. Dat valt niet te rijmen, maar geeft wel het geestelijke en morele klimaat weer waarin we leven.
 
Milieu- en energieproblemen lossen we in een handomdraai op: elektrische auto’s en kerncentrales. En graan uit de Oekraïne…
 
Vrijheid van meningsuiting? Koploos, dom geboren en slechts lesjes geleerd, die opgedreund worden. Nablaten wat fascistisch schorem van het kaliber Wilders te melden heeft, niet willen inzien waar fascisme voor staat. Juist ja, het begint bij jezelf, als je dat ontkent deug je niet.

 
Uitgelicht: screenshot uit documentaire

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.