Staatsgeweld en fascisme

Pawel Kuczynski


 

WE ZIJN IN OORLOG

Wie bekommert het, wie zwijgt hierover?
 
 

 

Im Namen der Sicherheit

Neue Demos, neue Polizeigewalt

 

 

Die neuen Waffen

 

 

Regie: Paul Moreira – ARTE F – 2020

 
 

 
Alle geweld gaat van de staat uit, zij bezit het geweldsmonopolie. Maakt u zich geen illusies, desnoods wordt het leger ingezet tegen de eigen bevolking, ook bij ons.
 
Er zijn lieden op Twitter actief, die niets liever zien dan het daadwerkelijk inzetten van geweld tegen burgers. Eentje is zeer bekend, Wilders, een ander slechts in kleine kring. Hij geeft een kenschets van zijn eigen hoedanigheid: “Ik was projectleider reorganisatie Politie. Gepromoveerd op Veranderingen bij de politie. Schreef in opdracht College PG een rapport over Kwaliteit van de Recherche. Adviseerde in Duitsland, België, Canada en VK politie overheid over de politie.” Zijn naam: Jo Horn.
 
Aan Horn de vraag, hoe ziet hij de relatie tussen politie en militair geweld enerzijds en fascisme anderzijds. Wijst er niet alles op dat we een fase bereikt hebben die naadloos lijkt aan te sluiten bij het vooral door de nazi’s gepraktiseerde geweld nu met andere middelen? Denk hierbij op de eerste plaats aan de mogelijkheden die de digitale media verschaffen op elk denkbaar terrein. Dan laat ik spionagesoftware als bekend van Pegasus nog buiten beschouwing.
 
Het moment dat we ons zorgen moeten maken als individu tegen een almachtige staat heeft een point of no return bereikt. Een staat die geheel in dienst staat van het bedrijfsleven, van het kapitaal. De maatregelen en de daarvoor aangedragen en opgedrongen middelen ter bestrijding van de pandemie gaven alvast een voorproefje, ook op het gebied van propaganda, zoals we het nu terugzien bij de oorlog in de Oekraïne. De media lijken wel onder curatele gesteld.
 
Anders dan in de 30er jaren is de massa volledig aangepast, voegt zich in het gareel en heet geïnformeerd te zijn. Het autootje en internet doen de rest. Hun vrijheid hebben ze allang ingeleverd voor wat geld op de bank en een vliegreisje. Ze hebben wat te verliezen en dat werkt steeds optimaal, met daarbij de aantekening dat het tijdens het interbellum opwaarts ging. Men had wat winnen.
 
De lont in het kruitvat steken is nu een kunstje geworden dat iedereen toe kan passen. Social-media lijken wel een vrijbrief om valse beschuldigingen te uiten om mensen in een kwaad daglicht te stellen. Onder de volgers van genoemde Horn bevinden zich er velen die dat kunstje flikken. Het kan als voorbeeld dienen hoe makkelijk het is om iemands integriteit aan te tasten om er zelf beter te komen opstaan. Aan rechtvaardigheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid hebben ze lak. Een voorbeeld slechts, over wie Horn wist te melden dat ik zelfs niet in z’n schaduw mocht staan. Het is zo stompzinnig, dat het bijna weer leuk wordt. Strafbaar is het zeker…
 

Twitter status

Zullen we het wat dergelijke lieden betreft hierbij laten? Mij blijft het wel intrigeren: een fascisme meetlat om iedereen de maat te nemen. Horn doet het dagelijks, maar zal nooit of te nimmer verwijzen naar dit weblog. Stel je voor, mensen zouden hem vragen kunnen stellen, hem bespotten als harlekijn voor verkeerde zaken. Dan helpt het ook niet je achter anderen te verschuilen. Toch blijft het meer dan opmerkelijk dat geen letter van hem over wat hij beweert te hebben gepubliceerd, op internet terug te vinden valt. Anders gezegd, hij leeft van imponeren maar heeft niets bij te dragen aan welk debat dan ook. Een anti-democraat?
 
En de politie? Als u de documentaires nog niet bekeken hebt, beslist doen. Het sluipende wijze militariseren van de politie gebeurde ooit eerder, onder de nazi’s. Zij creëerden ook Interpol al in de dertiger jaren en konden daarbij van meet af aan rekenen op de Nederlandse politie. Onder het Vichy bewind in Frankrijk werd het politie-apparaat geheel in fascistische geest hervormd en werd het het model voor het naoorlogse Frankrijk.
 
Och ja, Horn heeft ook een bijdrage geleverd aan een reorganisatie van de politie in ons land. Hoe zag ze eruit? Is beslist van belang voor ons allen dat te weten. Een indicatie geeft alvast dit voorbeeld:

 


 

 

Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.