Woonmisère

David Moffat Myers: Washington, D.C., 1939. “A view of backyards of apartment houses where both white and Negro families are living.”


 

Romulus en Remus laten Rome bouwen. Cyrus verwoest Babylon.
Tekening bij “Chronicon sive Historia de duabus civitatibus” van Otto von Freising (13e eeuw)


Je weet dat programmamakers en journalisten hun taak serieus nemen en kennis van zaken hebben als ze ons op een heldere, inzichtelijke wijze iets duidelijk kunnen maken over zaken waar kinderen op school verre van gehouden moeten worden.

Wonen is zo een onderwerp. Huisvesten een ander. Ze horen onverbrekelijk bij wat we verstaan onder westerse cultuur, een sedentaire, een ruimtelijk te beheersen concept. 

Het onderbrengen van mensen kreeg een geheel eigen dynamiek bij het opkomend industrieel kapitalisme. Werk en wonen werden drastisch gescheiden, beide facetten van leven werden in vorm en inhoud afgedwongen en opgelegd. Bevrijd van de feodale orde werd een nieuwe orde gecreëerd onder de noemer “Stadtluft macht frei”, vrij om te verrekken als men er niet aan deel nam of kon nemen.

Hiervan klinkt iets door in een radioprogramma van Michaele Steinbrück jaren geleden alweer uitgezonden op WDR 3.

 


HAUSHERRENGLÜCK UND MIETERELEND IN 19e JAHRHUNDERT

 

Am Abend vorgestellt – WDR 3 – 13-11-1985

 

 

Bij de afkondiging werden nog wat boektitels meegegeven. De literatuur over het onderwerp was en is in Duitsland overstelpend. Vandaar nog enige titels. Allereerst moet genoemd worden het omvangrijke geschrift van Friedrich Engels “Die Lage der arbeitenden Klasse In England” (MEW 2), een klassieker en zijn “Zur Wohnungsfrage” (MEW 18).

 

 

 
Nog een kleine greep uit het voorhanden zijnde bestand. Wat nog momenteel in de handel is weet ik niet. Internet geeft wellicht uitkomst. Zoek maar op auteursnaam en er rolt ongetwijfeld het nodige uit.

 

 

 

 
 

 

Uitgelichte foto: David Moffat Myers – bron
Bron ingevoegde afbeelding uit: Martin Warnke – “Bau und Überbau” – Soziologie der mittelalterlichen Architektur nach den Schriftquellen – Syndikat (1976)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.