Woonmisère

Authors
 
 
 
Afbeelding:
Romulus en Remus laten Rome bouwen. Cyrus verwoest Babylon.
Tekening bij “Chronicon sive Historia de duabus civitatibus” van Otto von Freising (13e eeuw)
 
 
 
Je weet dat programmamakers en journalisten hun taak serieus nemen en kennis van zaken hebben als ze ons op een heldere, inzichtelijke wijze iets duidelijk kunnen maken over wat kinderen op school niet leren. Wonen is zo een onderwerp. Huisvesten een ander. Ze horen onverbrekelijk bij wat we verstaan onder westerse cultuur, een sedentaire, een ruimtelijk te beheersen concept. 
 
Het onderbrengen van mensen kreeg een geheel eigen dynamiek bij het opkomend industrieel kapitalisme. Werk en wonen werden drastisch gescheiden, beiden werden afgedwongen. Bevrijd van de feodale orde werd een nieuwe orde opgelegd onder de noemer “Stadtluft macht frei”, vrij om te verrekken als men er niet aan deel nam of kon nemen.
 
Hiervan klinkt iets door in een radioprogramma van Michaele Steinbrück jaren geleden alweer uitgezonden op WDR 3.


 


HAUSHERRENGLÜCK UND MIETERELEND IN 19e JAHRHUNDERT

Am Abend vorgestellt – WDR 3 – 13-11-1985

 


Bij de afkondiging werden nog wat boektitels meegegeven. De literatuur over het onderwerp was en is in Duitsland overstelpend. Vandaar nog enige titels. Allereerst moet genoemd worden het omvangrijke geschrift van Friedrich Engels “Die Lage der arbeitenden Klasse In England” (MEW 2), een klassieker en zijn “Zur Wohnungsfrage” (MEW 18).Nog een kleine greep uit het voorhanden zijnde bestand. Wat nog momenteel in de handel is weet ik niet. Internet geeft wellicht uitkomst. Zoek maar op auteursnaam en er rolt ongetwijfeld het nodige uit.bron bovenstaande afbeelding: Martin Warnke – “Bau und Überbau” – Soziologie der mittelalterlichen Architektur nach den Schriftquellen – Syndikat (1976)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: