Het kapitalistisch ideaal: fascisme

Henry Ford being presented with the Grand Cross of the Supreme Order of the German Eagle on his 75th birthday, the highest honor in Nazi Germany that could be given to any foreigner (1938)
Dankzij het spoor gingen de klokken gelijk tikken, dankzij vergaande arbeidsdeling en lopende band konden de ideeën van Taylor ingang vinden, menselijk handelen gereduceerd tot het noodzakelijke voor het productieproces binnen gemeten tijdseenheden. Chaplin heeft er een mooie film over gemaakt, de arbeider als onderdeel van de machine.

Het product dat zich er het meest voor leende om zo samengesteld te worden was de auto en dat begreep Ford. Om zijn visie werd hij bewonderd door Stalin en Hitler. Bij Hitler was ze zelfs wederzijds, Ford zag ogenblikkelijk in welk groot werk in Europa verricht werd en droeg er het zijne toebij om het te doen slagen.

Het liep anders dan gewenst, maar het uiteindelijk resultaat mocht er zijn. Ford liep geen schade op en schitterde als nooit te voren als een waarlijk overtuigend uithangbord voor wat de Vrije Wereld vermag.

 

 

 

FORD, DIE TUN WAS – 1

FORD, DIE TUN WAS – 2

 

productie: Deutschlandfunk / WDR
WDR 3 – 14-11-1996

 

 

LITERATUUR

How the Allied multinationals supplied Nazi Germany throughout World War II

Uitgelichte foto: Ford en Hitler – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.