Het lichtend voorbeeld voor Nazi-Duitsland

Gaz – USA
Elk land heeft de media die het verdient. In een land vol betweters, in een land waar men niet gewoon is te luisteren, behalve naar dominee van de eigen parochie en waar handel drijven tot opperste gebod verklaard is kun je niets anders verwachten dan ons omroepbestel. Kijk en luister je er met de blik van een buitenstaander naar dan begrijp je in een klap dat dit land verloren is. Dan begrijp je dat men slechts tot zich neemt wat men al dacht te weten, al het andere wordt verworpen en buitengesloten. Men kan niet anders, want men begrijpt het niet, men verstaat het niet.

Voor diegenen die hier aan wensen te ontsnappen beveel ik aan eens kennis te nemen van de Franse en Duitse media. Hier een feature om liefst op te slaan om het op gepaste tijd weer terug te luisteren. De auteur van dit programma is Wolfgang Schivelbusch, historicus en je zou kunnen zeggen etnoloog, bekend van studies als “Lichtblicke” en “Geschichte der Eisenbahnreise”. Schivelbusch over “Krieg, Sieger und Verlierer” en de USA als het lichtend voorbeeld voor Nazi-Duitsland. Luister maar.


Feature – WDR 3 – 29 juli 1999

 

 Geschiedenis om het heden te doorzien…
The lost cause…

 

 


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.