Onthullend

Diego Rivera
De grootste zorg van machthebbers was en is steeds wat denken de onderdanen, welke informatie nemen ze tot zich en waar praten ze over. In de feodale tijd was dat betrekkelijk eenvoudig, de drukkunst bracht de eerste doorbraak richting democratisering van de kennis. Zeer gevaarlijk, kennis en informatie konden zomaar verspreid worden, wie wist wat werd de vraag. Wie mocht wat weten werd de kwestie. De RK kerk loste het op door de index, het schoolvoorbeeld voor censuur.

De in 1989 beëindigde Koude Oorlog gaf een prachtig voorbeeld van twee te hanteren modellen, het Amerikaanse en het Russische. Bij de laatste kon men ongeveer weten waar de klok en de klepel hingen. Het stond in de Pravda en de kunst was tussen de regels door te lezen, wat is propaganda, waarom wordt hier melding van gemaakt, waar wordt niet over gesproken. Met die instelling kon de nadenkende burger ver komen. Zo niet in Amerika. Overgoten werd het publiek met informatie en vooral non-informatie. De methode om het overgrote deel van de bevolking onwetend te houden, terwijl ze zelf het gevoel heeft op de hoogte te zijn.  Dit model is gebleken het meest doeltreffend te zijn. De werkelijk geïnformeerden hoeven slechts verdacht gemaakt te worden en de zaak is grotendeels geklaard en onder controle. Zie de klimaatdiscussie.

Het opereren van machthebbers onttrok en onttrekt zich grotendeels aan onze waarneming. Ook achteraf is het moeilijk te reconstrueren hoe men tot bepaalde besluiten, verdragen en handelingen is gekomen. Niets is eenduidig voor zover we daar al inzage over hebben. Een doorbraak vormde Wikileaks. De diplomatie van de USA kwam op straat te liggen. Een volgende stap maakte Snowden. Hoe perk je de schade in is dan de vraag. De beproefde methode van de persoon in kwestie verdacht maken is het doeltreffend recept. De massa weet nauwelijks waar het over gaat en het probleem wordt tot hanteerbare proporties teruggebracht. De rest wordt grondig afgewikkeld, zoals hier gedemonstreerd wordt.Schermafbeelding 2014-02-02 om 15.48.34

Jur Kuipers attendeerde me op dit bericht uit de Guardian. Meer en veel informatie vindt u terug op zijn weblog:

JURS BLOG – HET IS MAAR “METADATA”
Een kleine aanvulling op zijn bericht. Wilt u weten wat allemaal meelift als u een site opent? Installeer Ghostery onder Firefox. Met dank aan een van mijn volgers op Twitter die me hierop attendeerde. Bij de site van de Guardian kreeg ik dit pop-up venstertje te zien:

Om ongewenst zoveel mogelijk buiten de deur te houden, installeer ook NoScript.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.