Wie gaan vrijuit, wie zijn verdoemd? De Eerste Wereldoorlog had het getoond, het kapitaal had gewonnen, het volk afgeslacht. Slechts de Russische revolutie vormde een Menetekel, waaruit een omwenteling kon voortkomen die niet meer beheersbaar zou zijn. Uiteindelijk kwam als vanouds weer alles op zijn pootjes terecht en mondde uit in een politieke stroming die fascisme ging heten. Deze politiek-economische symbiose leidde onvermijdelijk en zeer bewust tot de Tweede Wereldoorlog.
Na WO II werd overgegaan tot de orde van de dag onder het motto dat het kwaad verslagen was. Feitelijk werd voortgeborduurd op de ervaringen en de lessen die getrokken konden worden uit het vooroorlogse fascisme op elk voor het behoud van macht relevant terrein, politiek, militair, economisch, medisch, juridisch. Van een breuk met het verleden was beslist geen sprake. De atoombommen op Japan markeerden slechts dat we een nieuw tijdperk waren binnen getreden waarin massavernietiging kinderspel werd. Het Antropoceen.
Meer dan logisch dat hardop werd gesproken over verjaring van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Jean Améry, een geestverwant van Primo Levi, die hier aan het woord komt trok voor zichzelf de uiterste consequentie en beëindigde zijn leven net als zijn lotgenoot. Zijn testament.
Kritisches Tagebuch – WDR 3 – 6 september 1978
Altaforte Edizioni
Het voorspel tot wat fascisme ging heten was van een geheel andere aard, een vrijstaat zonder nationalisme, open voor iedereen. Een samenleving gebaseerd op esthetica door het actief bedrijven van cultuur en niet geleid door winstbejag. Een droom, een utopie die slechts een jaar stand hield en die omgesmeed werd in haar tegenbeeld, de fascistische staat onder Mussolini.
Van de mars op Fiume tot de mars op Rome.
Wolfgang Schivelbusch bracht de gebeurtenissen rond Fiume weer onder de aandacht in een radioprogramma. We worden er eens temeer aan herinnerd dat elke poging tot een andere vorm van samenleven de pas wordt afgesneden door kapitaal en staat. Hun belangen blijven vooralsnog zegevieren dankzij een fascistische ideologie.
Die wildeste Träume der Gnadenzeit
Gabriele D’Annunzio und das Abenteuer von Fiume
SFB / SDR/ WDR
WDR 3 – 19 januari 1989
-
HET DAGBOEK VAN EEN FASCIST
-
TRAGISCH, EEN KLERK ZONDER TALENT
-
EEN FASCISTISCH MANIFEST
-
HET LICHTEND VOORBEELD VOOR NAZI-DUITSLAND
-
ABSTRACT GEWAUWEL
-
GELUIDSKUNST
-
DE BURGERLIJKE BRONNEN VAN FASCISTISCHE REPRESSIE
-
FASCISTEN ALLER LANDEN VERENIGT U EN TREK TEN STRIJDE…
-
MET DE VINGER WIJZEN… EN METEN…
-
EEN ONVERZADIGBARE CULTUUR MET EEN STRALENDE TOEKOMST. VOOR WIE?
LITERATUUR
Benito Mussolini: Fascism Doctrine and Institutions – 1935
Afbeelding: bron