Een prelude

Postzegel
Wie gaan vrijuit, wie zijn verdoemd? Honderd jaar geleden begon het voorspel van wat fascisme ging heten. Het leidde onvermijdelijk en zeer bewust tot de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd overgegaan tot de orde van de dag, feitelijk werd voortgegaan op de ervaringen en de lessen die getrokken konden worden met het fascisme. Op elk terrein, politiek, militair, economisch, medisch, juridisch. Van een breuk met het verleden was beslist geen sprake. De atoombommen op Japan markeerden slechts dat we een nieuw tijdperk waren binnen getreden waarin massavernietiging kinderspel werd.

Meer dan logisch dat hardop werd gesproken over verjaring van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Jean Améry, een geestverwant van Primo Levi, die hier aan het woord komt trok voor zichzelf de uiterste consequentie en beëindigde zijn leven net als hij. Zijn testament.
Kritisches Tagebuch – WDR 3 – 6 september 1978

 

 

heruitgave 2019: Poema di Fiume
Altaforte Edizioni

 
Het voorspel tot wat fascisme ging heten was van een geheel andere aard, een vrijstaat zonder nationalisme, open voor iedereen. Een samenleving gebaseerd op esthetica door het actief bedrijven van cultuur en niet geleid door winstbejag. Een droom, een utopie die slechts een jaar stand hield en die omgesmeed werd in haar tegenbeeld, de fascistische staat onder Mussolini.

Van de mars op Fiume tot de mars op Rome.

Wolfgang Schivelbusch bracht de gebeurtenissen rond Fiume weer onder de aandacht in een radioprogramma. We worden er eens temeer aan herinnerd dat elke poging tot een andere vorm van samenleven de pas wordt afgesneden door kapitaal en staat. Hun belangen blijven vooralsnog zegevieren dankzij een fascistische ideologie.

 


Die wildeste Träume der Gnadenzeit

Gabriele D’Annunzio und das Abenteuer von Fiume


 

SFB / SDR/ WDR

WDR 3 – 19 januari 1989

 

 


LITERATUUR
Benito Mussolini: Fascism Doctrine and Institutions – 1935


Afbeelding: bron

Een gedachte over “Een prelude

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.