Tragisch, een klerk zonder talent

Geordende barbarij: Panama City
In zijn in 1927 verschenen La Trahison des clercs klaagde Julien Benda de capitulatie van de Franse intellectuelen aan, zijnde verraders aan hun opdracht om het democratisch rationalisme te verdedigen.  Benda constateert een omkering alle waarden en een wegzinken in de barbarij. Jean Améry, iemand die de barbarij aan den lijve ondervond, ze overleefde en evenals Primo Levi koos voor de Freitod, volgt Benda in zijn strijd voor de rede en tegen het geweld. In een in 1988 verschenen heruitgave staat een voorwoord van hem. 

John Collier jr: Farm Aroostook County, Maine (1942)


Waarmee werd ik geconfronteerd? Met iemand die ik poogde te helpen en met die ik, nadat haar laster me te veel werd, het contact had opgezegd. Van haar vrienden ondervond ze geen enkele steun, ze werd niet door hen gecorrigeerd en het kwam van kwaad tot erger. Pure fascistische propaganda volgde, dankzij de nieuw verworven vriendenkring, die wel even duidelijk maakte dat ik een pedofiel, nazi, antisemiet en islamofoob was. Dat mijn familie niet deugde. Vervolgens bleek een Twitter account opgeschort en een blog weggehaald. De dader heette Tibaert te zijn, het weblog had ze zelf weggehaald, bleek later. Haar zogezegde vrienden zagen dit alles aan en zwegen als het graf.

Een vorm van verbaal geweld, een vorm van fascistisch geweld. De bedreigingen volgde alras. Een van haar vrienden was haar zelfs zo ter wille om malversaties aan Tibaert toegeschreven te beamen. Zijn naam Huib Riethof. Doe je ding, Sjaakie, zei de man. Deze man noemde ik op een gegeven moment een klootzak, iemand die te laf en te beroerd is zijn nek uit te steken. Een man die langs de kant wenst te staan. Een klerk, die smerige zaken legitimeert en, om met Benda te spreken, ons richting barbarij voert. 

Bijna een jaar later verschenen rond mijn verjaardag twee stukjes op zijn blog. Van commentaar heb ik ze voorzien, maar door gelijkgestemden van Riethof is mijn bericht verdwenen. In een nieuwe vorm staat het hier

Je kunt je vrolijk maken over dat stukje van Riethof. Ik zal dat niet doen en hem en zijn vriendenkringetje bloedserieus nemen. We lopen het stukje door:– idioot: Wat is de definitie voor een idioot? Wanneer mag iemand als idioot bestempeld worden en door wie?


– We zullen zien… Helaas, pindakaas. Niets valt te zien, integendeel.


– Stellingen? Welke? Ik citeer nergens uit het werk van Benda. Ik refereer er slechts aan. Zie boven…


– Benda verbiedt… Benda verbiedt niet, klaagt aan. Een zeer essentieel verschil. 


– Benda heeft natuurlijk gelijk… Wat een quatsch, maar het wordt erger…


– Sartre en Benda waren tijdgenoten, lees ik uit zijn formulering…


– Slaafse onderwerping, enz… Benda ageerde in eerste instantie tegen de rechtse intellectuelen, met heel hun chauvinistische instelling…


– Plenty intellectuelen die dat niet doen… Wat niet doen? Niet wegkijken als het erop aankomt? Dat heb ik sinds november 2012 volop kunnen merken… Nog erger zelfs, hij achtte het niet beneden zijn “intellectuele” waardigheid leugens te verspreiden en over “bewijs” te raaskallen…


– Sartre maakte keuzes die ik niet volg… Sartre heeft vele keuzes gemaakt, zich vaak gecorrigeerd…  Wat dat betreft een echte, waarachtige intellectueel.


– En dan Camus… Je moet werkelijk veel lef hebben gezien je biografie om je in het voetspoor te plaatsen van Camus. Ga je mond eens spoelen, Riethof. Twijfel is je vreemd en je denkt de geschiedenis naar je hand te zetten. Kan het onwaarachtiger voor een “intellectueel”? Nee, zo iemand verdient zeker die naam niet.We zijn allemaal mensen, Riethof. Je behoort kennelijk tot de soort die nergens lering uittrekken en gelet op je laatste zin geen enkele moer begrijpen van fascisme. Begin eens bij jezelf, je zult schrikken. Voor het overige, ik ga door. De rede zal hopelijk zegevieren al is het voor de rechter.

Het bewuste blog, dat ik vandaag weer onder ogen kreeg door te googelen op eigen naam (bovenaan bij de zoekresultaten valt een van de vele voorbeelden te zien van het misbruik van mijn naam op internet). Van mij valt geen enkele actie te verwachten om laster, smaad en bedreigingen aan mijn adres te censureren. Tibaert is een te mooie leerschool gebleken om het fascisme te leren kennen, in zijn alledaagse en meest miserabele vorm. Daar kunnen veel mensen hun voordeel mee doen en er is volop materiaal voorhanden om er een wetenschappelijk onderzoek aan te besteden.

Misschien is het dienstig voor justitie alle smaad en dreigingen van Riethof aan het adres van Tibaert eens samen op een rijtje te zetten. Voer de zoekterm “riethof” maar in op dit weblog en op Filou-Maastricht… 

Ook de vele screenshots en rijtjes zijn niet te versmaden. Voor het complete overzicht zie de INDEX.

Tweets van Huib Riethof van 3 oktober – 9 december 2012 en zie hoe die man volledig ontspoort. LITERATUUR

Edward W. Said: Albert Camus, ou l’inconscient colonial
Frantz Fanon: “Les damnés de la terre” – préface Jean-Paul Sartre


Uitgelichte afbeelding: bron – Ingevoegde foto: bron

Een gedachte over “Tragisch, een klerk zonder talent

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.