Geluidskunst

Geluidslaboratorium Luigi Russolo te Milaan
Onder de benaming intonarumori ontwikkelde de van origine zijnde schilder Luigi Russolo een verzameling van akoestische geluidsgenerators om de palette aan geluidsmogelijkheden ontstaan in de industriële wereld en omschreven in zijn manifest uit 1913, “L’arte dei rumori”, te verwezenlijken. Opnames uit dat jaar:

MANIFESTORisveglio Di Una Città

 
In 1921 hield Russolo drie concerten in Parijs met een orkest van zevenentwintig intonarumori. De voorstellingen werden lovend ontvangen door Stravinsky, Diaghilev, Ravel en Mondriaan, die in De Stijl een lang artikel wijdde aan de intonarumori.

Vanwege zijn verzet tegen het fascisme bracht Russolo het grootste deel van zijn tijd tussen 1927 en 1932 door in Parijs. Zijn laatste concert, gepresenteerd door Edgard Varèse, gaf hij in 1929 bij de opening van een futuristisch spektakel in Parijs.
 


“L’ARTE DEI RUMORI – DIE KUNST DER GERÄUSCHE”

Von LUIGI RUSSOLOEssay von Douglas Kahn

Produktion WDR 1988

WDR 3 – 24 mei 1988

 Honderd jaar na het verschijnen van het manifest wordt weer rechtstreeks aangeknoopt bij de toen verworven mogelijkheden, met verrassend resultaat.
LITERATUUR

Italian Futurism’s influence in the avant-garde arts can at times be hard to fully comprehend. While artists like Umberto Boccioni and Carlo Cara made ground in the visual arts of 1910s Italy, Luigi Russolo had already produced a work that could be regarded as an indispensable blueprint for, industrial and noise music. The Art of Noises, is essentially Russolo’s manifesto for a kind of new music, the music of the future. Proclaiming ‘Ancient life was all silence’ and citing industrialisation as the beginning of Noise, Russolo’s work is seminal in the idea of comprising manmade timbres and textures into music. This, when paired with Teatro Constazi’s Musica Futurista, could be seen as the mother of electronic music. If not always directly, the work certainly influenced the likes of Throbbing Gristle, Einstürzende Neubauten and The Radiophonic Workshop, so when delving into such territory The Art of Noises is the perfect place to begin.

Aimee Armstrong


Uitgelicht: Geluidslaboratorium Luigi Russolo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.