Die letzten Tage der Menschheit

Karl KrausTER INLEIDING

 


Afgerond had Karl Kraus dit gigantische werk al grotendeels in 1917, het verscheen 1919 bij zijn eigen uitgeverij “Die Fackel”, tevens de naam van zijn tijdschrift waarin met grote verve mistoestanden en leugens met een scherpe pen aan de kaak werden gesteld. Vooral de pers moest het ontgelden. Het naamregister bij de complete heruitgave van Die Fackel leest als een “Who is who?”. Een ander magistraal werk over de periode rond de eerste Wereldoorlog is Musil’s “Mann ohne Eigenschaften”. Beide auteurs schoot niets te binnen over Adolf Hitler, maar als geen andere hadden zij de samenleving doorzien, die de voorwaarden zou scheppen voor het fascisme, in Duitsland de nazi’s, in Oostenrijk het austro-fascisme onder Dollfuß.

 DIE LETZTEN TAGE DER MENSCHHEITEen compilatie met een voorbeschouwing van Walter Dirks.

Muziek: Alexander Steinbrecher
Regie: Hans Krendlesberger
Productie: ORF-Wien 1974

WDR 3 – 02-01-1988

 

 

De inleiding van Karl Kraus op zijn werk


Schermafbeelding 2013-12-22 om 21.55.32

 


Het begin van het voorspel met de rolverdeling


EPSON scanner image

 

 
Uitgelichte foto: ORF

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.