Oorlog voeren en tuinieren

SoldatenkerkhofYousuf Karsh: Winston Churchill (1941)

De mooiste hobby’s die er zijn, vond Churchill. Er is ook geld voor nodig, wist hij, en dat moet veilig gesteld worden. Daar zorgde hij persoonlijk voor alvorens zich te wijden aan de grote zaak, het bestrijden van de Nazi’s. Later besefte hij dat hij de verkeerde man bestreden had, niet Hitler maar Stalin had vernietigd moeten worden. De NAVO en het Ijzeren Gordijn waren dan ook zijn geesteskinderen.

In de voorgaande periode, die we het interbellum plegen te noemen, had hij rijkelijk veel kapitaal vergaard. Geheel in de geest van Malthus kon dat slechts door het decimeren van leven dat niet waard was geleefd te worden. Met deze positieve levensinstelling was het hem vergund zeer oud te worden ondanks het feit dat hij werd beschouwd als de lelijkste man van Engeland en in adellijke kringen veracht werd.

Als geen ander heeft Winston Churchill zijn stempel gedrukt op wat politiek, economisch en militair mogelijk is in dienst van het kapitaal.

Honderd jaar geleden werd een stevig fundament gelegd voor deze “vrije” wereldorde waaronder we ons nu hebben te voegen. Het superieure ras maakt inmiddels meer dan ooit de dienst uit en de rest van de mensheid heeft zich maar te voegen. Dat weten zelfs de Chinezen. Om die orde te bestendigen en het kapitaal te doen accumuleren is wel een doctrine van node. Die van Truman was obsoleet geworden, na de val van het IJzeren Gordijn werd het de “Clash of civilizations” rechtstreeks afkomstig uit het Pentagon. Tekenend voor deze doctrine is dat er nauwelijks over gesproken wordt, nu de “War on Terror” ongebreideld, grenzeloos en tijdloos voortgezet moet worden totdat de mensheid uitgeroeid zal zijn.

Wensen we niet uit de geschiedenis te leren, wensen we bedrogen te worden door propaganda? Een kleine les om het geheugen op te frissen. Ze stamt van Michel Collon, Belgisch journalist.


14-18 :
« ON CROIT MOURIR POUR LA PATRIE,
ON MEURT POUR DES INDUSTRIELS »David McLellan: Postduif aan het westelijk front, augustus 1918

 

En cette année anniversaire, les médias racontent «comment» a eu lieu la
Première Guerre mondiale (dix millions de morts), mais jamais pourquoi. «Morts pour la patrie», proclament tous nos monuments officiels. Mensonge! 14-18, c’était déjà une guerre du fric. Non seulement chez les «méchants» (Allemagne, Autriche), mais aussi chez les «gentils» (France, Angleterre, Belgique…), le véritable enjeu était: quelle puissance dominera le monde et contrôlera ses richesses ?


C’était aussi une guerre des classes dominantes contre les pauvres, contre leurs propres travailleurs exterminés froidement. Michel Collon mène l’enquête avec trois historiens: Jacques Pauwels («14-18, une guerre de classe»), Anne Morelli («Principes de la propagande de guerre») et Lucas Catherine («Des tranchées en Afrique»). Vous serez surpris par leurs révélations à contre-courant. La question est donc: comment peut-on, aujourd’hui, répéter les médiamensonges d’il y a un siècle? Serait-ce lié aux médiamensonges d’aujourd’hui?

 


 

Un tout grand merci à Denise Vindevogel (montage), Jean-Jacques Mathy (images), Romain Dormal (son), ainsi qu’à Nicolas Castillo et Jean-Pierre Vanparys. Merci à vous de regarder cette vidéo entièrement. Pour comprendre à quel point on nous manipule, aussi sur l’Histoire.

Et merci de nous soutenir. En effet, avec cette équipe et d’autres amis, Investig’Action prépare pour la rentrée une chaîne vidéo avec toutes sortes de productions, de formes et durées diverses, afin de mener aussi la bataille de l’info sur le terrain des images. Projet stratégique, projet ambitieux, on a besoin de votre soutien!


bron: INVESTIG’ACTION – L’info n’est pas un luxe, c’est un droit.

 

 
Uitgelichte foto: bron onbekend – Ingevoegde foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.