De vooravond, honderd jaar geleden

King George V
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog keerde mijn moeder met haar ouders, zusje en broers terug naar Duitsland. Daar zouden ze later weer tijdens de oorlog uitgewezen worden, ze waren immers Nederlanders. Kortom, zonder de Eerste Wereldoorlog was ik er niet geweest. Niemand zou me gemist hebben, zo simpel is dat. Anders is het als je je kind verliest, de grootst mogelijke tragedie voor de ouders met een blijvende wonde voor altijd. Dat leed heeft ze met haar man, mijn vader,  moeten dragen. Het gemis aan een broertje ben ik de laatste jaren van haar leven pas sterk gaan voelen. Er was in de familie niemand meer met wie ik kon praten over het verleden, definitief was de band doorgeknipt.

Daartegenover staat  dat ik haar ouders, opa en oma, goed gekend heb en nog de verhalen weet over hun kinderjaren. Opa grotendeels in Frankrijk, oma in Duitsland. Ze huwden letterlijk in het Fin du siècle in 1900 dus. Een tijd waarin alles mogelijk scheen, net als een eeuw later. Die periode eindigde in een grote verschrikking. Er waren tekenen die erop duidden dat het mis kon gaan, net als nu, maar ze werden genegeerd. Het oorlogsgeweld werd zelfs verheerlijkt en als kunstwerk beschouwd.

Vandaag is het drie jaar geleden dat ze overleed, ruim 40 jaar na mijn vader. Uit haar erfenis een wandbord t.g.v. de kroning van George V. Het bord is behoorlijk bekrast door het gebruik van scherpe messen. Je zou het als een wraakoefening kunnen zien van mijn grootouders op die koning. Ik heb zijn gezicht zo goed en zo kwaad als het ging een beetje hersteld, zeg maar als een plastisch chirurg. In werkelijkheid kwam hij er genadig van af i.t.t. zijn onderdanen. En ach, we profiteren er nog dagelijks van, de medische wetenschap bloeide letterlijk op bij al die ellende.

Hoe die George V zijn volk en Europa in het verderf hielp storten daarover leest u in het volgend artikel meer.


‘Find a reason to go to war with Germany’: Shocking letter documents how King George V urged his foreign secretary to justify conflict two days before outbreak of First World War

Sunday 27 July 2014

By David Icke

Schermafbeelding 2014-07-28 om 03.22.53


‘Find a reason to go to war with Germany’: Shocking letter documents how King George V urged his foreign secretary to justify conflict two days before outbreak of First World War. A secret letter which documents a private meeting between King George V urging his Foreign Secretary Edward Grey to go to war with Germany two days before the outbreak of the First World War has been unearthed.

The incredible note, sent during one of the most difficult times in British history has been made public for the first time, by Adrian Graves, Sir Edward’s great-great-nephew and grandson of Sir Cecil Graves.

King George V, who had stayed away from making public declarations about Europe as his hands were tied as a constitutional monarch, said it was ‘absolutely essential’ Britain go to war in order to prevent Germany from achieving ‘complete domination of this country’.’

Read more: “Revealed: how King George V demanded Britain enter the First World War” 


 

 

Uitgelicht: fragment wandbord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.