Gezwellen snij je weg

Het gekkenhuis
“Ab jetzt wird zurück geschossen”. 1939. Hoe hielden de Duitsers huis? En hoe de Russen in Polen? En waarom vielen die Russen Polen binnen, niet om Polen te bezetten. Waarom dan wel? Er was een lange voorgeschiedenis, niet onbelangrijk i.v.m. Afghanistan. Omsingeling van de Sovjet Unie, aanwakkeren van de burgeroorlog. Er is absoluut geen fantasie voor nodig om te zien hoe de rode draad vanaf 1917 doorloopt tot het heden met geschiedvervalsing en al.

Misschien wel centraal in de opmaat tot de Tweede Wereldoorlog staat het verdrag van Locarno. Een Britse minister, Ormesby-Gore, liet zich toen per ongeluk ontvallen: “De solidariteit van de christelijke beschaving is nodig om het boosaardigste gezwel tegen te houden, dat ooit in de Europese geschiedenis is voorgekomen … “. Let op de beeldspraak, ‘gezwel’, beeldspraak van christelijke signatuur. Rooms. Het lichaam van Christus. Wat doe je met gezwellen? Dat was 1925, een verdrag tussen Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland en België.

Een ding valt met zekerheid te zeggen over de vooroorlogse periode, de meest constante factor in de buitenlandse politiek van de Britten was er een van afkeer en haat t.o.v. de Sovjet Unie. Dat stokje is na de oorlog overgenomen door de Amerikanen.

Schermafbeelding 2014-02-01 om 00.04.12


In ons land was het niet anders. Waardepapieren, ook die van het koningshuis, waren in een klap na de revolutie waardeloos geworden. En wie was toen opperhoofd van de Shell, met oliebelangen in Rusland? Deterding, een later nazivriendje par excellence! Zo’n roofland kun je geen erkenning schenken. Pas rond 1940 (zoek het even op…) heeft Nederland met de Sovjet Unie diplomatieke betrekkingen geopend, ondanks Wilhelmina: “Moet ik die vieze lieden ook nog een hand geven?”, of woorden van dergelijke strekking sprak ze.

Ja de Shell, ook zo’n draadje tot Bolkestein en Bos toe. Hoe komt dat toch? Hoeveel lijken zitten er nog in die oliekast van de Shell? Nederland een oligarchie? Dan zou Wilders wel eens de nuttige idioot kunnen zijn voor zeer, zeer vieze zaakjes. De juiste man op de juiste plaats. Buiten de VVD, die kunnen hun handen in onschuld wassen, en het christelijke centrum. Een goede verdeling der machten. De rode horden van de SP voegen zich subtiel in dit spel. Allemaal rijk… en van betrouwbare nationalistische, misschien wel fascistoïde snit. Wie zal het zeggen?

Zou het gezwel, een zeer kwaadaardig, wel voldoende verwijderd zijn?
 
Kaartje Koude Oorlog: Aces Flying High

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.