Het dagboek van een fascist

Nick Hedges
Zigmunt Bauman: “Lo Stato non dedica più le sue attenzioni alla povertà con lo scopo primario e fondamentale di tenere in buone condizioni i poveri, ma con quello di sorvegliarli e di evitare che facciano danni o che creino problemi, controllandoli, osservandoli e disciplinandoli.”
Hoe ontstond het fascisme in Italië als uitvloeisel van de Eerste Wereldoorlog? In onderstaande documentaire wordt het geschetst aan de hand van het dagboek van Mario Piazzesi. Via die weg valt goed na te voelen hoe een bepaald politiek en socio-economisch klimaat de voorwaarden schept voor het zegevieren van een ideologie die zet op orde, een model aangeleverd door de Roomse Kerk.

 Het voorspel tot wat fascisme ging heten was van een geheel andere aard, een vrijstaat zonder nationalisme, open voor iedereen. Een samenleving gebaseerd op esthetica door het actief bedrijven van cultuur en niet geleid door winstbejag. Een droom, een utopie die slechts een jaar stand hield en die omgesmeed werd in haar tegenbeeld, de fascistische staat onder Mussolini.
 

LITERATUUR
Marco d’Eramo: “A True Fascist”

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.