Het getto van WarschauOnlangs zond Arte de beroemde documentaire Shoah van Claude Lanzmann als een geheel uit. Op mijn door “antifascisten” weggehaalde weblog bij Google had ik speciale aandacht willen besteden aan een persoon uit die documentaire, de enige die een ooggetuige verslag heeft gedaan over de toestand in het getto van Warschau aan Roosevelt en de president duidelijk maakte wat met de joden stond te gebeuren. Juli 1943. In 2010 verscheen in Frankrijk van Yannick Haenel “Jan Karski”, waarin een loopje met de waarheid genomen wordt. Daarop besloot Claude Lanzmann het volledige materiaal over Jan Karski, koerier van de Poolse regering in ballingschap te Londen, openbaar te maken. Dit document werd op 17 maart via Arte uitgezonden.

Eerst het fragment zoals het te zien is in Shoah:
Het document van Lanzmann. Spijtig valt een gedeelte van de inleiding weg, maar de essentie is duidelijk. Het kan niet waar zijn, want hij (Raymond Aron) kon niet geloven dat het waar was. Weer dat onzalige paar ‘weten’ en ‘geloven’, nu in een fatale omgekeerde zin.

Mijn upload van dit document is door Google verwijderd. U kunt het hier wel zien. Start na 17′. Onthutsend blijft voor en na de uitspraak van Churchill, leider van het zogenaamde Vrije Westen.
Nooit meer oorlog, nooit meer oorlog, nooit meer oorlog…


Vorige maand zond Arte : “Geheimsache Ghettofilm” uit, een uit 2009 daterende documentatie van de Israëlische cineaste Yael Hersonski. Door het zien van deze documentaire wordt pas op een ingrijpende wijze duidelijk hoe de publieke mening gemanipuleerd wordt en foute beelden gaan horen tot de geschiedenis zoals wij die plegen te zien.

Een gedachte over “Het getto van Warschau

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.