Het ongewenste volk, Auschwitz en kapitaal…

Volkswagen
De verwevenheid van economie, politiek en militair is fundamenteel voor de grootste democratie van het Westen, de USA. Dat was al een eeuw geleden zo, toen het land overspoeld dreigde te raken met vluchtelingen, joden voorop. Daartegen moest het zich verdedigen, dat spreekt. Door de zegetocht van het fascisme in Europa, zeker bij de Democraten een geliefde ideologie om uit de misère te geraken, denk aan de New Deal, verscherpte die toestand zich. Aangenomen mag worden dat men links en rechts welwillend stond t.o.v. de strijd die de nazi’s ontbrand hadden op ons continent en in Arabisch gebied. De economische belangen werden over en weer veilig gesteld.

Vele zaken kwamen na de oorlog aan het licht, de geest van Morgenthau waarde nog rond. Het Office of Military Government for Germany ging onafhankelijk onderzoek doen. De Deutsche Bank en IG Farben (u weet wel de firma van onze Bernhard) werden onderzocht met als aanbeveling voor de bank, liquidatie, een justitiële aanklacht tegen de verantwoordelijke medewerkers als oorlogsmisdadigers en uitsluiting van de leidende figuren uit het economische en politieke leven in Duitsland. Weinig of niets werd met de aanbevelingen gedaan, slechts IG Farben werd in drie mootjes gehakt. Verder onderzoek werd stopgezet, want tegen Amerikaanse belangen.

Nu volgen enkele Duitse radioprogramma’s waarvan iedereen die wil weten hoe de vork in de steel zit en vooral zicht wil krijgen op de Machenschaften van het kapitaal, ook in ons land, Philips en Shell met name, van groot belang. Denk aan de uitspraak, we wisten het niet…


Antisemitisme tussen ’33 en ’45 in de USA.

“Das unerwünschte Volk”

David Wymann

 

 

Detlev Claussen – WDR 3 – 11 maart 1987

 

 


Het joodse vraagstuk, een economisch vraagstuk.

“Vordenker der Vernichtung. Auschwitz und die deutschen Pläne für eine neue europäische Ordnung.”

Susanne Heim und Götz Aly

 

 

Otto Köhler – WDR 3 – 15 april 1991

 

 


Het Morgenthau plan en OMGUS.

“Ermittlungen gegen IG Farben”

Die Andere Bibliothek

 

 

Otto Köhler – WDR 3 (ged. progr.)

 Omdat het op de een of andere wijze goed aansluit met bovenstaande boekbesprekingen tot slot een aflevering van het Kritisches Tagebuch uit augustus 1997. Het bestond toen al dertig jaar. Deze uitzending ging over Kinderwerkers, de Dalai Lama en volksmuziek. Aansluitend volgt een bespreking over het werk van de Italiaanse filosoof Norberto Bobbio. 


Foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.