Ottomaans Palestina

Eyal Weizman / Andrea Gibbons


 
Internationaal bekend werd de architect Weizman door zijn voorstellen voor de Israëlische bijdrage aan een architectuur congres in Berlijn. Samen met Rafi Segal ontwierp hij een expositie met als titel: “A Civilian Occupation” zeer tegen het zere been van de IAUA, de Israëlische architectenbond. Getoond werd welke rol stedenbouw en architectuur vervulden bij de repressie van Palestijnen en de bezetting van Palestijnse gebieden. Dat was in 2002 en Weizman zag zich genoodzaakt Israël te verlaten en vestigde zich in Londen. Enkele jaren later publiceerde hij Hollow Land, een diepgravende studie over de de urbanisatie en infrastructuur van de bezette gebieden als onderdeel van de Israëlische defensie, lees militair apparaat. Weizman is een van de weinige architecten die dergelijke koppelingen legt, terwijl ze mede de basis vormt waarop onze ruimtelijke ordening stoelt. Zodoende kon hij op een krasse wijze de ruimtelijke parallellen aangeven, die dienen tot volledige controle, tussen het Ottomaanse Rijk en Israël, beide als onderdrukkende macht.

Eyal Weizman

Hollow Land

Israel’s Architecture of Occupation

A new way of imagining space has emerged. After fragmenting the surface of the West Bank by walls and other barriers, Israeli planners started attempting to weave it together as two separate but overlapping national geographies – two territorial networks overlapping across the same area in three dimensions, without having to cross or come together.

One is an upper-land – the land of the settlements – a scattering of well-tended hilltop neighborhoods woven together by modern highways for the exclusive use of its inhabitants; the other, Palestine – crowded cities, towns and villages that inhabit the valleys between and underneath the hills, maintaining fragile connections on improvised underpasses. Within this new political space, separate security corridors, infrastructure, bridges and underground tunnels have been woven into a bewildering and impossible Escher-like territorial arrangement that struggles to multiply a single territorial reality.

Eyal Weizman
Hollow Land

forensic architecture: een lezing van eyal weizman – 2012After 60 years of hostility, three new books offer a new light and direction for the Israeli-Palestinian conflict: Lords of the Land: The War for Israel’s Settlements in the Occupied Territories, 1967-2007 by Idith Zertal and Akiva Eldar, Hollow Land: Israel’s Acrchitecture of Occupation by Eval Weizman and Hold Everything Dear: Dispatches on Survival and Resistance by John Berger.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.