Het Palestijns verleden wordt in Israël volledig ausradiert

Jeruzalem – de oude stad
Schermafdruk 2018-08-11 03.30.33

“Het was begin 1968, dus echt enkele maanden na de oorlog. Ik schreef dat de geweldige miltaire overwinning politiek en historisch ’n ramp was voor Israël. “
 
Het zou leiden tot ’t opzetten van concentratiekampen in Israël, aldus Leibowitz.


Vandaag kreeg ik een documentaire over deze joodse filosoof toegestuurd die iedereen gezien moet hebben vooraleer hij of zij zich uit over Palestina of Israël in welke vorm dan ook.

Leibowitz – A Philosopher for all Seasons (1990-91)

 
 
Edward Said over de eerste religieuze staat in het Midden Oosten:

“The growth of religious fanaticism in Israel must, I think, be connected to Christian passions in Lebanon, Islamic emotions in Egypt and elsewhere. This is not a matter of deciding which of the three monotheistic religions is less tolerant, but it is a historical fact that Israel, founded in 1948, is the first theocratic state in the Middle East, providing in its laws for ‘non-Jews’ an example of monotheistic xenophobia, exclusivism, and intolerance that has not been good for the other two.”

 
Het Palestijns verleden wordt in Israël volledig ausradiert. Niets zou nog mogen herinneren aan een vroegere bewoning en cultuur in dit mede door geweld veroverde land. Daarmee werd al in 1951 een begin gemaakt. Eeuwenoude Arabische namen verdwenen van geografische kaarten alsof ze nooit bestaan hadden. De mythe van een land zonder bevolking moest bewaarheid worden.Dj2yrKnXgAEIMH4.jpg-large


Ayman Yousef

 
De historicus Saul Friedländer schreef:

It is not a question of belief as to whether the Holocaust should be seen as singular or not, because it is differentiated not only in individual aspects from other historical crimes, but on a fundamental level…. Nazi anti-Semitism didn’t just aim to eradicate the Jews as individuals (at first through expulsion, then through extermination) but also by erasing any trace of “the Jew.”
 


LITERATUUR
Sinan Çankaya: Profiel: Edward Said – De bevroren Ander
In Oriëntalisme bekritiseerde Edward Said de westerse intelligentsia om haar benepen beeld van het Midden-Oosten als zouden daar slechts onverlichte geesten wonen. Het boek sloeg in als een bom.
Paradigma Podcast: Edward Said – Oriëntalisme

Uitgelichte plattegrond: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.