Israël-Palestina in het kort

I love you so much
Nergens ter wereld blijkt de effectiviteit van propaganda beter te werken dan in het Midden Oosten, met name in Palestina en Israël. Het gebrek aan historische kennis over het zionisme, over de verdrijving van de Palestijnen, de militarisering tot atoomwapens toe, het proces van landjepik, de Oslo-akkoorden, teveel om op te sommen, het is schrikbarend. Het resultaat: een volk moet bloeden voor de geschiedenis van het antisemitisme en de wandaden begaan in Europa en voor de Shoah. De vroegere daders en hun erfgenamen worden tot collaborateur, wederom ter vernietiging van een volk en denken zodoende hun blazoen schoon te poetsen. Zie de Hongaarse fascisten van Jobbik op bezoek in Yad Vashem of dicht bij huis Geert Wilders.

Het is geen sinecure om als leek zich in deze problematiek te storten zonder meegesleurd te worden door werkelijk alle vormen van manipulatie die zich aandienen, te beginnen met “Een land zonder volk voor een volk zonder land”. De uitkomst was, voor wie de geschiedenis kent, een leger met een land en een verdreven bevolking. Wie deze essentie ontkent dient afgeserveerd te worden. De klok valt niet meer terug te draaien, ook dat moeten we beseffen. Informeren, kritiek uiten en alles wat riekt naar haat negeren, mogelijk ontstaat dan zoiets als gelijkwaardigheid, we zijn immers allemaal mensen, waardoor er een vreedzame samenleving kan ontstaan, zonder de dominantie van geopolitieke belangen. Een betrouwbare bron is deze: THE RIGHTS FORUM. Uit hun laatste nieuwsbrief van 20 juli jl de eerste twee berichten.


Rapport: collectieve bestraffing in de Palestijnse gebieden

Michael Lynk, speciaal VN-Rapporteur voor de mensenrechten in bezet Palestijns gebied, heeft op 15 juli een rapport gepubliceerd over hoe collectieve bestraffing door Israël wordt ingezet tegen de Palestijnse bevolking. Volgens Lynk is collectieve bestraffing in de context van de Israëlische bezetting ‘een instrument van controle en overheersing dat in tegenspraak is met de moderne rechtsstaat.’ Collectieve bestraffing gaat in tegen een van de fundamentele principes van de moderne rechtsleer dat onschuldige mensen niet gestraft kunnen worden voor de misdaden van anderen, en is dan ook verboden onder de Geneefse Conventies.

Als belangrijkste voorbeelden van collectieve bestraffing noemt Lynk het slopen van huizen, het achterhouden van de lichamen van gedode Palestijnen en het beperken van de bewegingsvrijheid van Palestijnen. Het meest schrijnende voorbeeld van collectieve bestraffing is de inmiddels dertien jaar durende blokkade van de Gazastrook. De blokkade wordt door Israël verantwoord als strafmaatregel tegen Hamas’ beschietingen van burgerdoelwitten die ook in strijd zijn met het internationaal recht, maar treft vooral de burgers in Gaza. De blokkade heeft de strook veranderd in ‘een verarmd getto met een gedecimeerde economie en een ineenstortend systeem voor sociale dienstverlening,’ aldus Lynk.

Israël maakt lijst met mogelijke targets Internationaal Strafhof

Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben de Israëlische autoriteiten een lijst opgesteld van militaire officieren en ambtenaren die het risico lopen te worden vervolgd door het Internationaal Strafhof, in het geval het hof besluit over te gaan tot een formeel onderzoek naar oorlogsmisdaden in de bezette Palestijnse gebieden. De lijst bestaat tot dusver uit ongeveer twee- tot driehonderd mensen die in het buitenlands zouden kunnen worden gearresteerd wegens vermeende oorlogsmisdaden. Wie er op de lijst staan is niet bekend, maar het is zeer waarschijnlijk dat in ieder geval premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz genoemd worden. Het Internationaal Strafhof in Den Haag is tot medio augustus wegens de zomerstop verdaagd, en zal naar alle waarschijnlijkheid kort daarna een beslissing maken over het onderzoek naar oorlogsmisdaden in de bezette Palestijnse gebieden.
Ter afronding van dit bericht een verwijzing naar twee recente documentaires van de Russische tv.

SEEKING RECOGNITION: PALESTINE

Everyday struggle to get back control of their territories

LONGING FOR PALESTINE:
ART OF RESISTANCE

Palestinians fight back with graffiti, and rap

 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.