De leugen regeert

foto
Als je niet beter wist zou je kunnen denken dat de mensheid nog nooit zo goed geïnformeerd werd en is als in onze tijd. Internet maakte het mogelijk, zou je menen. Doordenkend weet je dat dit niet kan kloppen. Om je te kunnen informeren heb je basale kennis en inzicht nodig om niet in alle vallen tegelijk te trappen. We kennen ze, met cijfers kun je liegen en met grafieken lieg je altijd. Op dit weblog kwam ik steeds terug op de kreet van Wilders, Islam is gelijk fascisme. Met enige kennis van de Islam en fascisme weet je dat dit een propaganda slogan is van het meest minne soort, ontleend aan Huntington/Lewis. Werk op het gevoel niet op de ratio en je bent al een heel eind op weg een schare van adepten om je te verzamelen. Waag het niet dergelijke zaken aan de kaak te stellen, ze door te prikken, zeker in je eentje niet. Desinformatie doet zijn verwoestend werk. zie de verslagen op dit weblog.

Hoe kun je, zonder enige bijbedoeling anderen tot steun zijn, toegespitst op internet? Hoe herken je betrouwbare informatie, ook al ben je niet thuis op een bepaald vakgebied? Hoe vorm je je mening? Je kunt een handleiding opstellen voor gebruik en die verdwijnt dan weer als een speld in een hooiberg. In de blogsfeer zou je een netwerk kunnen opbouwen dat stoelt op gedegen informatie met onderbouwde zienswijze. Je hoeft beslist niet met alles eens te zijn als het maar uitnodigt tot nadenken, een eigen mening vormen. Ook het verwijzen naar bronmateriaal en opiniërende artikelen in de reguliere pers is nuttig, zelfs noodzakelijk. Zie mijn Diigo account.

Om een voorzet te geven begin ik vandaag met een nieuwe categorie op dit weblog “blogscène”. Daarin ga ik met een zekere regelmaat verwijzen naar artikelen die ik relevant vind. Als eerste een bijdrage van Abu Pessimist dat de nodige aandacht verdient.

 

Ik doe meestal mijn best niet al te emotioneel te worden over de dingen waarover ik op dit blog schrijf, maar dit keer heb ik moeite m’n boosheid in bedwang te houden. Bij wat Israel nu in Gaza aan het uitvoeren is onder de naam Protective Edge (ze zijn altijd zo vindingrijk die Israeli’s bij het zoeken naar namen van dit soort operaties), worden hele families, inclusief oma’s en babies, onder het puin van hun huizen bedolven. En dat niet één keer, maar intussen al meer dan ik heb kunnen bijhouden. Gisteravond was een café doelwit, waar mensen naar Nederland-Argentinië zaten te kijken. Je zou zeggen dat de gestaalde Israel-kaders nu wel ophouden met de leugen te verspreiden dat ”Hamas op burgers mikt terwijl Israel zoveel mogelijk de burgers spaart”, zoals ik EO-coryfee Andries Knevel nog afgelopen maandag zag twitteren. Maar Israel zal wel komen met de verklaring dat Hamas en/of de Islamitische Jihad raketlanceerinstallaties onder woonhuizen en cafés had verstopt. En dan zijn deze Israel-gelovigen ook weer gerustgesteld.

Lees verder

 Nog een kleine toelichting. Zo begon dit proces in het Midden Oosten met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Vergeet hierbij nooit, die vervloekte moslims zitten op onze aardolie:


Schermafbeelding 2014-07-10 om 22.22.01


Uitgelichte foto: bron – Kaart: Le Monde diplomatique

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.