Offensief van het Palestijns verzet

Smoke rises following Israeli strikes in Gaza – Oct 7, 2023
Doctors Without Borders says healthcare facilities ‘cannot become targets’ after Israeli forces struck a hospital and ambulance in Gaza
 
 
Vanaf 1967 was het duidelijk, deze staat heeft geen bestaansgrond, ze is gevestigd op onrecht, het best geïllustreerd door een gebrek aan democratisch gehalte of zoals Jeschajahu Leibowitz het noemde, een leger dat een staat beheert.
 
Met Israël viel te pralen om de eeuwenlange schuld aan joden af te lossen. Voor elke jood een onverteerbare zaak, uitgezonderd zionisten. De zionisten die zich smalend uitten over de slachtoffers van de Shoah. Zionisten, die de woorden van Herzl niet ter harte hadden genomen en de bewoners van Palestina hun bestaansgrond en zelfs leven ontnamen. Een racistische staat, een welkom geschenk voor het Westen met zijn oliebelangen, die verdedigd moesten worden. Een staat die nauwelijks respect betoont voor de historische erfenis van Palestina en feitelijk culturele genocide pleegt.
 
Bijna is het zover dat gesteld zal worden dat de Arabieren, de moslims, de werkelijke schuldigen zijn bij de uitroeiing van joden in Europa.
 
Ook de geschiedenis in ons land zal herschreven worden, een land gepokt en gemazeld tegen fascisme met iemand als Wilders als de opper-filosemiet. Vergeten zal worden dat de deportatie in Nederland juist zo soepel verliep dankzij collaboratie op grote schaal van het ambtelijk apparaat en politie. En uiteraard de spoorwegen. Alles wijst erop dat aanpassing aan welk regime dan ook in Nederland zal slagen als de kassa maar rinkelt. Dominee of zijn vervangers zullen steeds paraat staan voor de moraal. Laten we het de schizofrenie van de Bataaf noemen.

Twitter status

Na de oorlog werd voor diezelfde lieden Israël het land dat ze lief hadden. Politici kunnen nu zonder tegenspraak selectief oproepen tot ondersteuning van de Israëlische staat met haar bevolking en zoals steeds de voorgeschiedenis wegmoffelen en de oorzaken verzwijgen. Op 4 mei wordt dat jaarlijks overduidelijk.
 
Werkelijk de slachtoffers van de nazi’s worden steeds weer geofferd voor doelen waarvoor ze niet stonden. Deze hypocrisie is stuitend.
 


 
 

DE REACTIE VAN HET WESTEN IS HYPOCRIET EN ONGELOOFWAARDIG

Johan Depoortere

 

Kindertuin in Beersheva na een Israëlische aanval. Foto Wikicommons

Offensief van het Palestijns verzet.

De reactie van het Westen liet niet lang op zich wachten. Nauwelijks waren Palestijnse strijders Israël binnengedrongen of politieke leiders vielen over elkaar heen om de aanval te veroordelen. De Amerikaanse president Biden viel uit zijn rol als “bemiddelaar” in het decennia oude conflict, ging pal achter Israël staan en beloofde nog meer miljardensteun aan het zionistische regime. Nadat de topdog uit Washington had geblaft kefte de Europese roedel in koor mee. Premier De Croo veroordeelde de “terroristische aanval ten stelligste” en verzekerde dat ons land “pal achter Israël staat.” De premier riep ook op tot “terughoudendheid en een onmiddellijk staken van het geweld.”

Wellicht had De Croo op dat moment nog niet geluisterd naar de Israëlische premier Netanyahu die in plaats van “terughoudendheid” openlijk opriep tot genocide: “We zullen van Gaza een onbewoond eiland maken.” Of – en waarschijnlijker – De Cro heeft zijn Israëlische ambtsgenoot wel degelijk gehoord maar zijn oproep tot “terughoudendheid en het staken van het geweld” was niet tot de Israëlis gericht maar gold alleen Hamas en de andere verzetsbewegingen die Israël een nooit eerder geziene slag toebrachten. De Croo zou geloofwaardiger zijn als hij de regering van joodse fascisten de wacht zou aanzeggen en bijvoorbeeld elke militaire en economische samenwerking met dat regime zou staken zolang het voortgaat met de onderdrukking van en de terreur tegen de Palestijnse bevolking. Op Israël, onze bondgenoot, kan het Westen invloed uitoefenen, op Hamas veel minder. Laten we dus beginnen met voor eigen deur te vegen.

In het andere geval zijn de vrome oproepen tot het staken van het geweld en de afschuw om de wreedheden van de Palestijnse strijders niet meer dan gebaren voor de galerij. De hypocrisie van het Westen is adembenemend. Waar was de verontwaardiging toen in 2008 meer dan 1300 inwoners van Gaza, de grootste openluchtgevangenis ter wereld, omkwamen onder de Israëlische bombardementen van operatie “Gegoten Lood?” Waar waren de protesten en de oproepen tot het staken van geweld toen Israëlische scherpschutters in 2018 meer dan 200 Palestijnen gericht doodden en veel anderen zwaar verwondden bij de geweldloze protesten aan de prikkeldraadomheining die Gaza van Israël scheidt. Onder de slachtoffers: verpleegkundigen, journalisten, gehandicapten, minderjarigen. Eén van de scherpschutters kon in de Israëlische pers opscheppen over zijn heldendaden: hij had in één dag 42 knieën kapotgeschoten. De toenmalige Israëlische minister Gilad Erdan vergeleek de gedode Palestijnen in Gaza met Nazis: “Het aantal doden betekent niets, net als het aantal gedode Nazis in de oorlog…”  

Waar was de afschuw toen een andere hardliner uit het kabinet Netanyahu, de huidige minister van Financiën Bezalel Smotrich, die ook aan het hoofd staat van de “civiele administratie” van de westelijke Jordaanoever, de Palestijnen de keuze gaf tussen “verdwijnen of in Israël blijven wonen als onderklasse (“resident alien”) omdat er volgens de joodse wet, aldus Smotrich, “altijd een zekere inferioriteit moet zijn.” Ofwel kunen ze kiezen voor verzet “en dan weten de Israëlische strijdkrachten wat hun te doen staat.”
 
Dat de Palestijnse verzetsstrijders burgerslachtoffers maken en het internationaal recht schenden door onschuldigen te gijzelen zorgt voor grote morele verontwaardiging. Terecht, maar ook die verontwaardiging zou geloofwaardiger zijn als de westerse wereld zich had verzet tegen de systematische schendingen van het internationaal recht door Israël, tegen de collectieve straffen, de executies zonder vorm van proces, het platwalsen van hele dorpen, het gevangen nemen en folteren ook van minderjarigen en kinderen.  Dat is allemaal dagelijkse praktijk in Israël, niet sinds het aantreden van een regering met wat de liberale krant Haaretz “joodse fascisten” noemt maar ook onder “liberale,” “gematigde” of de “linkse” regeringen toen de Labourpartij nog de dienst uitmaakte. Waar zijn overigens de honderdduizenden die de afgelopen maanden betoogden tegen een regering die volgens hen “de democratie” en –  in de woorden van het liberale boegbeeld David Grossman – de “ziel van Israël” op het spel zet? Zullen we dezelfde massa’s straks zien opdagen om te applaudisseren als het bommen regent op Gaza? Leiders van de “liberale oppositie” Yair Lapid en Benny Gantz praten nu al met Netanyahu om een “noodregering van nationale eenheid” te vormen.
 
Dat – en niet de acties van de radicale regering die sinds een jaar aan de macht is – is de achtergrond van de gebeurtenissen van afgelopen weekend. De druk op de ketel heeft tot een uitbarsting geleid. De decennialange onderdrukking van Gaza, de bombardementen die met de regelmaat van een klok duizenden onschuldige bewoners treffen en telkens vele honderden doden maken – Israël noemt dat “het gras maaien” –  het gebied langzaam wurgen door de toevoer van voedsel, water en energie te rantsoeneren. In essentie gaat het om de ideologie van joodse superioriteit die de kern uitmaakt van het zionisme, een vorm van vestigingskolonialisme naar het model van de Verenigde Staten en Australië waarbij de oorspronkelijke bevolking moet wijken voor Europese immigranten. Wat we nu meemaken is de zoveelste episode in de honderdjarige koloniale oorlog van Europese joden tegen de oorspronkelijke bevolking van Palestina. 

Koloniale oorlogen zijn wreed, smerig en niets ontziend met talloze onschuldige slachtoffers aan beide kanten. Dat leert de geschiedenis van het anti-koloniale verzet in de afgelopen eeuwen en het is niet  aan goed doorvoede witte intellectuelen om achter hun veilige computerscherm te dicteren hoe die strijd moet worden gevoerd. Het was niet aan de Franse hoogopgeleide kaders om te dicteren hoe het Algerijnse verzet de strijd moest voeren en wat wel en niet “moreel” door de beugel kon. En het was niet aan de Amerikanen om te bepalen wat de Vietnamese verzetsstrijders konden doen en laten om zich van hun koloniale ketenen te bevrijden. Net zo min zijn de landen en de leiders die Israël ondanks alle misdaden van het regime de hand boven het hoofd houden goed geplaatst om morele lessen uit te delen aan het verzet.
 


BRON
SALON VAN SISYPHUS9 oktober 2023


 

 

Uitgelichte foto: INSIDER – Mohammed Salem/REUTERS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.