Palestina – Al Nakba

Palestinians Mark 74th Anniversary of 1948 Nakba2001 – The RED DOTS represents the ethnically cleansed and destroyed Palestinian towns during and after the 1948 war.
Lang geleden werd op Antenne 2 in het bekende programma Apostrophes van Bernard Pivot een fotoboek voorgesteld over Palestina in het begin van de vorige eeuw. Het was van Britse makelij en demonstreerde dat Palestina praktisch onbewoond was. Er vielen geen mensen en nederzettingen te bekennen, een enkele nomade uitgezonderd. De boodschap was duidelijk, dit onbewoond land hoort niemand toe. Het sloot wonderwel aan op de zionistische propaganda, een land zonder volk voor een volk zonder land.

Door de zionisten werd op basis van Sykes-Picot massaal land verworven tijdens het interbellum als het gebied inmiddels een Brits mandaat was geworden. Kolonisten uit Europa, met of zonder idealistische motieven, streken er neer. Nog voor het uitbreken van de WO II stond voor hen vast, er moest een Groot-Israël gesticht worden, stap voor stap. Alles wat herinnerde aan een Arabisch verleden zou daarbij vernietigd moeten worden. Die droom is voor een groot gedeelte nu al verwezenlijkt.

Er is slechts een maar. De oorspronkelijke bevolking mag dan wel verdreven zijn maar ze houdt vast aan het recht op terugkeer. Van onschatbare waarde hierbij is het werk van de historicus Dr. Salman Abu Sitta gebleken. Hij bracht in de loop der jaren het verleden van Palestina en het proces van vernietiging van dat verleden in kaart. Hoe massief die destructie na al-Nakba in 1948 van Palestijnse steden is laat het kaartje reeds zien. In de volgende keynote uit 2013 gaat hij uitvoerig in op zijn werkwijze.
 

 
Vorig jaar verscheen z’n laatste werk, een atlas over Palestina voor de kolonisatie. Een gesprek hierover: MEMO in conversation with: Dr Salman Abu Sitta.
 

 
Een oude man en een ezel worden weggejaagd, veertig jaar geleden. Zo begint een tweedelige documentaire van Avi Mograbi over de sinds 1967 door Israël bezette gebieden vannacht uitgezonden op Arte: “Israel als Besatzungsmacht – Soldaten erzählen”…
  
Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.