TE VROEG / TE LAAT

Clementine Deluy in Körper – Sasha Waltz & Guests (2018)Jean-Marie Straub & Daniele Huillet – 1981

 
De film weerspiegelt de strijd van de boeren in Egypte en de bevrijding van de westerse kolonisatie. Hun strijd wordt gekoppeld aan de klassenconflicten in Frankrijk aan de vooravond van de revolutie van 1789.

Geïnspireerd werd de film door een brief van Friedrich Engels en het werk van Mahmoud Hussein, “Class Conflict in Egypt: 1945-1970”, gevangene tijdens het Nasser-regime. Ze werd gedraaid in de maanden na het accoord van Camp David, die zou uitmonden op de moord van Awar Sadat.

De teksten van Engels worden uitgesproken bij filmbeelden die aanknopen bij de beroemde Lumière film uit 1895: arbeiders verlaten de fabriek.


Uitgelichte foto: © Foteini Christofilopoulou

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.