Palestina en het zionisme

A Palestinian boy looks up during a rainstorm while walking through the destroyed Shejaiya neighborhood of Gaza City
Kan het cynischer? Je neemt mensen hun have en goed, soms tegen vergoeding, steeds vaker met geweld, je verdrijft ze, ze mogen niet terugkeren en een enkele weerbarstige moet met een aalmoes genoegen nemen? Dat is de geschiedenis van het zionisme, een late vorm van Europees kolonialisme dat al in de 20er en 30er jaren voor voldongen feiten had gezorgd in een door de Engelsen als leeg beschouwd gebied (ze wisten wel beter). De staat Israël is er het uitvloeisel van. Een geschenk voor Europa en de VS als steunpunt voor hun belangen en als schaamlap voor de begane misdaden tegen de joden.

Zionisme: het scheppen van de nieuwe mens in Palestina. Typisch Europees: Rusland, Italië, Duitsland. We kennen de afloop. De intellectuele jood, gelovig, cultureel, niet aan een staat gebonden, moest worden afgeschaft. Realiteit in plaats van spitsvondigheden uit de talmud. Dat is zo u wilt de verdienste van Herzl. Het Westen gedropt in Palestina.

In 1967 vindt een belangrijke cesuur plaats in de tot dan toe door de Asjkenazische (zionistische) joden beheerste Israëlische staat en samenleving. Met de inlijving van geheel Jeruzalem gaat o.a. het Sefardische (orthodoxe) Jodendom werkelijk deel uit maken van Israël (nog afgezien van de Charedische – ultra-orthodoxe – joden). Anti-zionisten onder zionistisch bewind. Tel daarbij de toevloed van de Oriëntaalse joden vanaf de vijftiger jaren, de joodse onderklasse a.h.w., en het plaatje van de Israëlische samenleving wordt duidelijker. Een veelheid aan culturen, Occidentaals (veelal zionistisch) en Oriëntaals (veelal religieus). Een smeltkroes met niets in de wereld vergelijkbaar. Je zou kunnen zeggen dat niemand dezelfde keuken hanteert als zijn buren. Hebreeuws wordt gesproken met talloze verschillende accenten. Tien jaar later in 1977 komt de Likoed voor het eerst aan de macht.

Door het onderwijssysteem (ideologie) en militaire scholing (dril) was Israël na 1967 uitgegroeid tot een typische macho-staat. De breuklijnen in de samenleving worden vanaf de 80er jaren zichtbaar. De schepping van de ‘nieuwe mens’ is een debacle gebleken, het met veel ‘glorie’ beladen leger komt onder kritiek en druk te staan. Is het een staat die toe is aan ontbinding? Ook de Sovjet Unie implodeerde. Welke gevolgen zal dat hebben voor alle mensen in dit gebied, Israëli’s en Palestijnen?

Momenteel wordt tussen Obama en Netanyahu een spelletje voor de Bühne opgevoerd. “Obama will give dialogue with Iran a chance until the end of the year, and Netanyahu agreed to discuss with the U.S. administration a freeze on Jewish settlements in the West Bank. These issues will be the focus of diplomacy in the coming months. All the rest is scenery, like the demand that the Arab countries begin normalizing relations with Israel, or issues like “the two-state solution” and “the recognition of Israel as a Jewish state”.” Aldus Aluf Benn in de Haaretz.

Moet een vredesoplossing wel tot stand komen onder regie van de VS. Toch ook partij in het conflict?
EPSON scanner image
Jeruzalem en omgeving dient onder rechtstreeks mandaat geplaatst te worden van de VN (zie resolutie uit 1949). Daar zou een begin kunnen liggen voor een nu nog utopisch klinkende veelvolkeren staat Palestina. Deze oplossing is zo voor de hand liggend dat er zelfs niet aan gedacht mag worden.

Waarom geen staat gecreëerd, republikeins en geen natie-staat, samen met Jordanië en zelfs de Libanon?
Verdeel en heers is het aloude motto, mensen en volkeren tegen elkaar uitspelen. In wiens belang? Wie herinnert zich nog de zieke man aan de Bosporus? Wat waren de gevolgen van zijn overlijden?

Schermafbeelding 2011-06-04 om 05.23.34


De twee-staten oplossing is een schijnvertoning. Zie Gaza, zie de nederzettingen-politiek, zie het verdrijven van de Arabieren uit Jeruzalem, zie de infrastructuur. De VS, als supermacht, zou die echt niet in staat zijn om in het Midden-Oosten en in Palestina in het bijzonder, vrede af te dwingen? Dat kan niemand serieus menen. Nee, die brandhaard moet blijven smeulen.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.