Onplezierige vragen vermijden

Palestinian women taking a photo at the Al-Aqsa compound, Jerusalem
The mosque is now included on an official tourism map of the city. © AP


 

Des Palestiniens, ici lors de la prière du vendredi, protestent contre des démolitions dans le quartier de Silwan.

Je kunt mensen op velerlei wijze beduvelen, zeker ook toeristen. Zaken die echter overduidelijk in het oog springen kun je niet eenvoudig wegmoffelen. Daar komen vragen over, onaangename vragen. Dat begreep men uiteindelijk ook bij het Ministerie van Toerisme in Israël.

Aanpassen die kaartjes, dan blijven die vragen weg. Vragen over de kolonisatie van Oost Jerusalem met name, de etnische purificatie van de Palestijnen. Ook daar zijn kaartjes over en dan valt te zien hoe de bulldozers al jaren hun werk doen.

Wat een contrast met het huidige Berlijn, ondanks vele problemen en uitwassen van xenofobie. Een open cultuur krijgt er de kans zich te ontwikkelen. Mensen kunnen op elkaar afgaan, elkaar helpen en leren kennen. Dan kunnen ze niet beduveld worden. Dan kunnen vragen gesteld worden. Dan wordt fascisme de pas afgesneden.

Een lichtend voorbeeld, kijk maar…

 

Uitingen van cultuur die een ander verhaal vertellen dienen onder nationalistische en fascistische voortekens te verdwijnen of worden verdonkeremaand. Dit is overal ter wereld zo. Taal, architectuur, kleding, muziek. Slechts als het de toeristische industrie dient mogen ze onder het mom van folklore bestaan, ontdaan van hun betekenis voor de samenleving. De Oeigoeren in China ondergaan dit lot. De resten van oude culturen worden vernietigd zoals in Saudi-Arabië of Syrië. Ook in Israël, die van de Palestijnen en dezer dagen de vondst van een oude stad die niet in het beeld past. Muziek kan echter weer tot leven gewekt worden en brengt dan ten gehore een gevoel van samenzijn dat niet in het door machthebbers gewenste politiek-historische plaatje past, zoals bij een concert in Berlijn, twee jaar geleden gegeven, onder leiding van Jordi Savall. De rijkdom aan diversiteit kwam hier tot grote bloei, tot voordeel en genot van allen.

Eerder al vond een vergelijkbaar concert plaats op de plek waar het thuishoort, onder de titel: “Jerusalén: La Ciudad De Las Dos Paces”, toen nog met de prachtige stem van Montserrat Figuerras. De opname…Update oktober 2019


Ingevoegde foto: A. Gharabli/AFP – Le Monde 4-12-2009 – bron
Ingevoegde video: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.