Onplezierige vragen vermijden

Palestinian women taking a photo at the Al-Aqsa compound, Jerusalem. The mosque is now included on an official tourism map of the city. © APJe kunt mensen op velerlei wijze beduvelen, zeker ook toeristen. Zaken die echter overduidelijk in het oog springen kun je niet eenvoudig wegmoffelen. Daar komen vragen over, onaangename vragen. Dat begreep men uiteindelijk ook bij het Ministerie van Toerisme in Israël.

Aanpassen die kaartjes, dan blijven die vragen weg. Vragen over de kolonisatie van Oost Jerusalem met name, de etnische purificatie van de Palestijnen. Ook daar zijn kaartjes over en dan valt te zien hoe de bulldozers al jaren hun werk doen.

Des Palestiniens, ici lors de la prière du vendredi, protestent contre des démolitions dans le quartier de Silwan.
A. GHARABLI/AFP
(Le Monde – 4-12-2009)


Wat een contrast met het huidige Berlijn, ondanks vele problemen en uitwassen van xenofobie. Een open cultuur krijgt er de kans zich te ontwikkelen. Mensen kunnen op elkaar afgaan, elkaar helpen en leren kennen. Dan kunnen ze niet beduveld worden. Dan kunnen vragen gesteld worden. Dan wordt fascisme de pas afgesneden…

Jewish family open their Berlin home to Muslim refugee
 
 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.