Politieke gevangenen

Friedrich Seidenstücker – Berlin, 1929
Een dag voor het verschijnen van “Een verdrongen geschiedenis” ontving ik onderstaande e-mail. Veel werd en wordt verdrongen m.b.t. Israël. Een normale relatie met dat land en zijn bevolking lijkt uitgesloten. Het is de erfenis van het eeuwenoude (christelijke) antisemitisme.

Voor de geschiedenis van deze vorm van discriminatie beveel ik het standaardwerk over deze materie aan van Léon Poliakov: “Histoire de l’antisémitisme”. Het deel m.b.t. de religieuze en sociale tolerantie onder de Islam zou verplichte stof dienen te zijn voor de diegenen die een “Clash of Civilizations” willen starten. Ze ontkennen hun eigen geschiedenis, die van het christelijke Westen, en munten deze om op de meest schandalige wijze. Een toonbeeld van fascisme, waarbij die van de nazi’s verbleekt.

Ook dit wordt verdrongen en hangt ten nauwste samen met de (voor-)oorlogse ontwikkeling van het zionisme: samenleven met de bevolking in Palestina of ze verdrijven. Dat was de kwestie. De uitkomst en de gevolgen kennen we. Een voorbeeld van dit laatste…


Dear Alphonse,

Today, 17 April, is Palestinian Prisoner’s Day, when we stand in solidarity with the thousands of Palestinians held as political prisoners by the State of Israel.

Please stand with us in solidarity with these political prisoners struggling for justice. Let’s hold G4S to account for its complicity in the imprisonment and torture of thousands in Israeli detention. Share our Facebook post today. 

Three years ago today, in the midst of a mass hunger strike waged by Palestinian political prisoners, Palestinian human rights organisations called for an international campaign against G4S for its complicity in the abhorrent system of Israeli arrest and detention. G4S, a British multinational company, has since 2007 provided security systems and other services for Israeli prisons and detention centres holding Palestinian political prisoners.

War on Want is a leading voice in the #StopG4S campaign, calling for boycott of and divestment from G4S until it ends its complicity in Israeli apartheid.

As of February 2015, Palestinian human rights organisation Addameer reported that Israel holds over 6,000 Palestinian political prisoners, of whom:

163 are children, some under 16 years old

13 are Palestinian Legislative Council members

Over 450 are held in administrative detention, without charge or trial

Rates of detention have increased dramatically over the past year, but so has the chorus of voices demanding that G4S be held to account. The campaign is working! Campaigners around the world have managed to successfully pressure universities, churches, and even the Gates Foundation to divest from G4S. Last year at the company’s Annual General Meeting, G4S executives were forced to respond to protestors demanding answers, and were pressed to come clean on whether they will renew their contracts with Israeli apartheid.

G4S’s comments show that the company is feeling the heat from our campaigns, so now is the time to turn it up! On this Palestinian Prisoners’ Day, let’s renew our commitment to #StopG4S. Please take a minute today to share the video on our Facebook page about G4S and Israeli detention, and join the movement to #StopG4S today!

Ryvka Barnard

Global Justice Campaigner

War on Want


War on Want fights against the root causes of poverty and human rights violations, as part of the worldwide movement for global justice. Learn more about War on Want here, or follow us on Facebook or Twitter.

To ensure that War on Want’s messages reach your inbox, please add support@waronwant.org to your address book. To change your email address or other personal information, contact us, or click here to unsubscribe from future War on Want emails.

War on Want is a registered charity no. 208724. Our registered office is at 44-48 Shepherdess Walk, London N1 7JP.

 


G4S: Securing War Crimes


 
G4S is a British-Danish private security company that profits from the imprisonment of Palestinian political prisoners and systems of Israeli occupation and apartheid. They maintain security equipment at checkpoints and in illegal Israeli settlements, and they employ private security personnel posted at checkpoints and to protect construction sites for the settlements and the Annexation Wall. G4S provides security equipment and services in five Israeli occupation prisons that detain Palestinian political prisoners. As is shown in the video. G4S is complicit in Israeli war crimes: including the death of Arafat Jaradat by torture, the unjust imprisonment of Palestinian children like Ali Shamlawi, and the torture of Oday Jumhour.

G4S:
هي شركة بريطانية دنماركية خاصة تقدم خدمات أمنية لسجون الاحتلال الإسرائيلي. وتحصد الشركة أرباحها من استمرار اعتقال الفلسطينيين وزجهم في السجون. توفر الشركة المعدات والأدوات الأمنية الخاصة للحواجز الإسرائيلية والمستوطنات غير الشرعية. كما وتوظف الشركة أفراد لحراسة مواقع بناء المستوطنات وجدار الضم والفصل العنصري. وتوفر الشركة معدات حراسة وخدمات أمنية في ٥ سجون إسرائيلية مخصصة لاحتجاز الأسرى والمعتقلين الفلسطينيين.
يظهر هذا الفيديو تواطؤ شركة G4S مع الاحتلال في جرائمه وانتهاكاته ضد الأسرى الفلسطينيين من خلال عرض قصه استشهاد المعتقل عرفات جردات أثناء التعذيب، وقصه اعتقال الطفل علي شملاوي، والتعذيب الذي تعرض له المعتقل عدي جمهور.
Uitgelichte foto: Friedrich Seidenstücker – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.