Eyal Weizman

Eyal Weizman with Samaneh Moafi , Roundabout Revolution, Gwangju Folly (2013)


 

Een jaar of tien, twaalf geleden verscheen van de voor mij toen nog onbekende Weizman materiaal op internet over een onderwerp waarmee ik al tijdens mijn studietijd in de weer was geweest.  Weizman legde in zijn onderzoek een verband tussen de beheersing door de Ottomanen van Palestina en de ogenschijnlijk willekeurige nederzettingspolitiek van Israël in de West Bank. Met zeer overtuigend kaartmateriaal gaf hij aan hoe het totale gebied militair door beiden onder controle was gebracht op exact dezelfde wijze. In 2009 verscheen in Duitse vertaling zijn “Sperrzonen. Israels Architektur der Besatzung”. Als gevolg van deze studie zag hij zich genoodzaakt Israël te verlaten, hij was er tot persona non grata verklaard.

Voor mij betekende dit materiaal later de start van een nieuw weblog, waarin de relatie militair en urbanisatie centraal zou komen te staan. Het kwam er niet van, wegens tijdsgebrek. Niet zomaar toevallig wilde ik vijf jaar geleden de draad weer oppakken, nog in de veronderstelling levend dat ik het proces Tibaert snel kon afsluiten. Het liep anders als zo vaak.

Ter informatie nu een lezing van Weizman vorig jaar gehouden, aansluitend het stukje dat ik als opmaat wilde gebruiken voor een serie over “stedelijke processen”.

 


EYAL WEIZMAN WINS JAMES STIRLING PRIZE

The Israeli architect will present his lecture twice, once in Montreal and once in London.

Nicholas Tamarin — Interior Design, 5/17/2006
 
After a unanimous jury decision, Israeli architect Eyal Weizman is the winner of the Canadian Centre for Architecture’s (CCA) second international James Stirling Memorial Lectures on the City competition. Sponsored by the Montreal-based CCA and the Cities Programme of the London School of Economics and Political Science, the award recognizes Weizman’s proposal Destruction by Design: Military Strategy as Urban Planning.
 
Weizman will present the Stirling Lecture in autumn 2006 at the CCA and at the London School of Economics in autumn 2007. His lecture will focus on the current direction Israeli, American, and British militaries, as well as NATO forces, are taking to conceptualize and operate within the urban domain.
 
Weizman, who was appointed director of the center for research architecture at Goldsmiths College, University of London last year, was one of 37 applicants from 12 countries.
 
Weizman’s project builds on a body of research and work focusing on the relationship between the theory and practice of warfare in the cities and settlement camps of Palestine, where the Israeli military has retooled itself to address guerrilla combat in dense urban situations. Based on interviews with military commanders and strategists, soldiers, guerrilla fighters, and civilians on both sides of the conflict, Weizman analyzed the military’s use of critical theory, and its use and “misuse” of architecture and urbanism.
 
Weizman explores the way contemporary warfare plays itself out within real, as well as imaginary urban settings, through the destruction, construction, reorganization, and subversion of space. He argues urban environment is understood by military strategists not as the backdrop for conflict, or its consequence, but as a field locked in a feedback-based relationship with the diverse forces operating within it.
 
The James Stirling Memorial Lectures on the City is a bi-annual competition launched in 2003 to inaugurate a forum for the advancement of new critical perspectives on the role of urban design and urban architecture in the development of cities worldwide.

 

 


Uitgelichte foto: Bas Princen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.