Simone Veil

Authors

 

Een klein media dossier.

De zusjes van Simone


Twee weken voor haar negentigste verjaardag overleed Simone Veil. Ze behoort tot een select groepje mensen die ons altijd tot voorbeeld en inspiratie zullen zijn.

Voor diegenen die haar niet mochten kennen, ze was de vrouw die als minister de legalisatie van abortus in Frankrijk mogelijk maakte. Voor velen is ze ook bekend als voorzitter van het Europees parlement. In een fragment van een documentaire over haar leven is ze nu aan het woord over haar verblijf in Auschwitz-Birkenau en Bergen-Belsen.
Haar “zuster” Marceline Loridan, levensgezel van Joris Ivens, over die periode:

Simone Veil racontée par Marceline Loridan-IvensIn het journaal op France 2 kwam Robert Badinter aan het woord, een ander groot Europeaan, die als minister onder Mitterrand de doodstraf afschafte. Robert Badinter rend hommage à “l’une des femmes les plus remarquables de notre Nation”.

Via France Culture vallen nog enkele programma’s met en over haar terug te beluisteren:

Au cours de l’émission “L’Histoire en direct” du 2 mai 1988, Simone Veil et d’autres rescapés des camps nazis avaient apporté leurs témoignages sur la libération des camps et leur retour en France. En ré-écoute ici, les déclarations de Simone Veil sur sa propre expérience.
Et retrouvez ici toutes nos autres émissions autour de Simone Veil

In een supplement bij Le Monde zijn de volgende artikelen te lezen:Tot slot een bericht van een der geestverwanten van onze fascistische Leider. De tweet werd kort na het bekend worden van het overlijden van Simone Veil verzonden en onder druk van protesten later weer weggehaald:


Denk eraan, ook Wilders redeneert zo. Vraag hem maar wat er werkelijk in hem omgaat.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: