Simone Veil

 

Een klein media dossier.

De zusjes van Simone


Twee weken voor haar negentigste verjaardag overleed Simone Veil. Ze behoort tot een select groepje mensen die ons altijd tot voorbeeld en inspiratie zullen zijn.

Voor diegenen die haar niet mochten kennen, ze was de vrouw die als minister de legalisatie van abortus in Frankrijk mogelijk maakte. Voor velen is ze ook bekend als voorzitter van het Europees parlement. In een fragment van een documentaire over haar leven is ze nu aan het woord over haar verblijf in Auschwitz-Birkenau en Bergen-Belsen.
Haar “zuster” Marceline Loridan, levensgezel van Joris Ivens, over die periode:

Simone Veil racontée par Marceline Loridan-IvensIn het journaal op France 2 kwam Robert Badinter aan het woord, een ander groot Europeaan, die als minister onder Mitterrand de doodstraf afschafte. Robert Badinter rend hommage à “l’une des femmes les plus remarquables de notre Nation”.

Via France Culture vallen nog enkele programma’s met en over haar terug te beluisteren:

Au cours de l’émission “L’Histoire en direct” du 2 mai 1988, Simone Veil et d’autres rescapés des camps nazis avaient apporté leurs témoignages sur la libération des camps et leur retour en France. En ré-écoute ici, les déclarations de Simone Veil sur sa propre expérience.
Et retrouvez ici toutes nos autres émissions autour de Simone Veil

In een supplement bij Le Monde zijn de volgende artikelen te lezen:Tot slot een bericht van een der geestverwanten van onze fascistische Leider. De tweet werd kort na het bekend worden van het overlijden van Simone Veil verzonden en onder druk van protesten later weer weggehaald:


Denk eraan, ook Wilders redeneert zo. Vraag hem maar wat er werkelijk in hem omgaat.
2 gedachten over “Simone Veil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.