Simone Veil

De zusjes van Simone


 

Een klein media dossier


Twee weken voor haar negentigste verjaardag overleed Simone Veil. Ze behoort tot een select groepje mensen die ons altijd tot voorbeeld en inspiratie zullen zijn. Voor diegenen die haar niet mochten kennen, ze was de vrouw die als minister de legalisatie van abortus in Frankrijk mogelijk maakte. Voor velen is ze ook bekend als voorzitter van het Europees parlement. In een fragment van een documentaire over haar leven is ze nu aan het woord over haar verblijf in Auschwitz-Birkenau en Bergen-Belsen.
Haar “zuster” Marceline Loridan, levensgezel van Joris Ivens, over die periode:

Simone Veil racontée par Marceline Loridan-IvensIn het journaal op France 2 kwam Robert Badinter aan het woord, een ander groot Europeaan, die als minister onder Mitterrand de doodstraf afschafte. Robert Badinter rend hommage à “l’une des femmes les plus remarquables de notre Nation”.

Via France Culture vallen nog enkele programma’s met en over haar terug te beluisteren:

Au cours de l’émission “L’Histoire en direct” du 2 mai 1988, Simone Veil et d’autres rescapés des camps nazis avaient apporté leurs témoignages sur la libération des camps et leur retour en France. En ré-écoute ici, les déclarations de Simone Veil sur sa propre expérience.
Et retrouvez ici toutes nos autres émissions autour de Simone Veil


In een supplement bij Le Monde zijn de volgende artikelen te lezen:

 

Simone Veil et ses soeursTot slot een bericht van een der geestverwanten van onze fascistische Leider. De tweet werd kort na het bekend worden van het overlijden van Simone Veil verzonden en onder druk van protesten later weer weggehaald:

 
Denk eraan, ook Wilders redeneert zo. Vraag hem maar wat er werkelijk in hem omgaat.
 
Foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.