Het instituut

Frank Lloyd Wright – Fallingwater
2018-09-02-0001

Het instituut voor sociaal onderzoek uit Frankfurt, beter bekend onder de naam Frankfurter Schule, werd gesticht door een schatrijke Argentijnse graanhandelaar. Carl Grünberg, die zijn sporen al had verdiend met het vermaarde Grünberg Archiv, kreeg de leiding.

Mathias Greffrath voerde in 1977 enkele lange gesprekken met personen die op enigerlei wijze betrokken waren bij dit instituut.

Van een verdere toelichting onthoud ik me als gebruikelijk.


Leo Löwenthal

“So wichtig war das Institut doch wirklich nicht”

Hans Gerth

“Verzeihen Sie das Wort Schicksal”

 

Karl August Wittfogel

“Gegen bestimmte Sachen muss man ankämpfen”
 Dit drietal programma’s werden in oktober 1977 uitgezonden door WDR 3.


Als toegift nu een opname van de Südwestfunk uit 1958, een aflevering van de serie Gespräche mit Theodor W. Adorno. Het onderwerp is “Verwaltung” en zijn gesprekspartners Eugen Kogon en Max Horkheimer, opvolger indertijd van Grünberg als leider van het Institut für Sozialforschung. Kort na WO II verscheen van hem in samenwerking met Adorno de “Dialektik der Aufklärung” te Amsterdam.
Eugen Kogon promoveerde in 1927 op “Faschismus und Korporativstaat” in Wenen. Na de Anschluß werd hij gevangen genomen en kwam in het KZ Buchenwald terecht. In 1947 verscheen zijn “Der SS-Staat”, dat als eerste standaardwerk kan gelden over de nazi-tijd.

In augustus 1996 zond S2 Kultur dit gesprek wederom uit.


  

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.