Citeren, liegen en verdringen…

Eugène Atget: Rue Saint-Jacques, Paris (1900)
Sinds eind 70er jaren wordt de afbraak georganiseerd tegen alle inhoudelijke verworvenheden uit ’68. In ons land waren die minimaal geweest en nauwelijks merkbaar afgezien dan van etalages met heel veel bloot en dito bioscopen. Het recht op abortus is vermoedelijk de enige tastbare verworvenheid uit die dagen. Tussen haakjes, als fascisten het voor het zeggen krijgen in dit land, is het met dat recht ook snel gedaan. De repressieve tolerantie deed voor het overige als vanouds zijn werk, inspraak is zo’n voorbeeld. In Frankrijk en Duitsland lagen de kaarten anders, als steeds.

In twee bijdragen van het Kritisches Tagebuch, een programma dagelijkse uitgezonden op WDR 3, wordt het glashelder. De nuttige klerken van links, hier BHL en Jean-François Revel, en de ideologen van rechts, hier Benoist, vereend voor de goede zaak, die van het fascisme. Misschien overbodig erop te wijzen, ook uit die tijd stammen geschriften van “links”, waarin de islam rechtstreeks in verband wordt gebracht met fascisme, van Georges Bataille, Anton Constandse e.a. meer.

Moest het eigen verleden doordrenkt van fascisme witgewassen worden? Ondanks Vichy werd iemand in 1981 president die als minister na de oorlog uitgeblonken had in de Algerijnse zaak. Algerijnen, die hun land ontvlucht waren, werden jaren later door zijn oude kameraad uit de tijd van Vichy de Seine in gedreven of eenvoudigweg doodgeschoten, Parijs 1961. En hier, in dit vermaledijde land, tuk op geld, xenofoob tot op het bot om het eens vriendelijk uit te drukken?

Met de nasleep van al dat fraais zitten we nog steeds opgescheept. Het volk gelooft het wel, als altijd, en weet nauwelijks iets, maar heeft toch een grote mond. Bescheidenheid en twijfel is het vreemd, links en rechts. En voort draait het rad dat geschiedenis heet.

Rupert Neudeck over BHL, barbarij en geschiedvervalsing. Aansluitend Otto Köhler over een andere Franse intellectueel… 

Kritisches Tagebuch 1979 – redactie Marianne Lienau

 Ulrike Meinhof, hoever stond zij niet verheven boven dit, politiek en intellectueel gezien, fascistische plebs? O ja, Encounter, een blad gefinancierd door de CIA. Een prachtig propagandamiddel.

Nog ter informatie: „Den alten Volksgeist erwecken“, Alain de Benoist uit Der Spiegel van 20 augustus 1979.
 
Foto: Eugène Atget – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.