Citeren, liegen en verdringen…

Eugène Atget – Rue Saint-Jacques, Paris, 1900
bronSinds eind 70er jaren wordt de afbraak georganiseerd tegen alle inhoudelijke verworvenheden uit ’68. In ons land waren die minimaal geweest en nauwelijks merkbaar afgezien dan van etalages met heel veel bloot en dito bioscopen. Het recht op abortus is vermoedelijk de enige tastbare verworvenheid uit die dagen. Tussen haakjes, als fascisten het voor het zeggen krijgen in dit land, is het met dat recht ook snel gedaan. De repressieve tolerantie deed voor het overige als vanouds zijn werk, inspraak is zo’n voorbeeld. In Frankrijk en Duitsland lagen de kaarten anders, als steeds.

In twee bijdragen van het Kritisches Tagebuch, een programma dagelijkse uitgezonden op WDR 3, wordt het glashelder. De nuttige klerken van links, hier BHL en Jean-François Revel, en de ideologen van rechts, hier Benoist, vereend voor de goede zaak, die van het fascisme. Misschien overbodig erop te wijzen, ook uit die tijd stammen geschriften van “links”, waarin de islam rechtstreeks in verband wordt gebracht met fascisme, van Georges Bataille, Anton Constandse e.a. meer. Moest het eigen verleden doordrenkt van fascisme witgewassen worden? Ondanks Vichy werd iemand in 1981 president die na de oorlog uitgeblonken had in de Algerijnse zaak. Zij, die vluchtelingen, werden vluchtelingen die door zijn oude kameraad de Seine in werden gedreven. En hier, in dit vermaledijde land, tuk op geld? Xenofoob tot op het bot om het eens vriendelijk uit te drukken. Met de gevolgen zitten we nu opgescheept. Het volk gelooft, als altijd, en weet nauwelijks iets, maar heeft wel een grote mond. Bescheidenheid en twijfel is het vreemd, links en rechts.Kritisches Tagebuch 1979 – redactie Marianne Lienau
Ulrike Meinhof, hoever stond zij niet verheven boven dit, politiek en intellectueel gezien, fascistische plebs? O ja, Encounter, een blad gefinancierd door de CIA. Een prachtig propagandamiddel.

Nog ter informatie: „Den alten Volksgeist erwecken“, Alain de Benoist uit Der Spiegel van 20 augustus 1979.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.