… und heute die ganze Welt

Samuel Bollendorff: ANGOLA – Pour quelques barils de plus…

De Franse fotograaf Samuel Bollendorff heeft een fotoboek uitgegeven met als motto wat we niet (wensen) waar te nemen en ongebreideld verder kan gaan, de vernietiging op grote schaal van ons milieu. In het Arte journaal was ook een kleine bijdrage van hem te zien.Zijn zoektocht voert ons naar de meest vervuilde plekken op onze planeet. Onder de eenvoudige en niet mis te verstane term “Contaminations” is het boek met ondersteuning van Greenpeace verschenen.

De vervuiling, verwoesting en vergiftiging van het milieu, bodem, water en lucht, is een proces dat met de industriële revolutie in Engeland begon en sinds de Eerste Wereldoorlog globale dimensies heeft aangenomen, dankzij de petrochemie. Denk niet dat dit proces te stoppen valt, slechts Makulatur waarmee wederom geld te verdienen valt, zal ingezet worden om ons geweten te ontlasten, maar autorijden zullen we, elektrisch en wel. En onze voeding, daar zorgen Monsanto en Bayer wel voor, ze leveren er meteen de geneesmiddelen bij. Zuivere lucht en water een mensenrecht? U gelooft aan sprookjes? En het meest kostbare dat de aarde naast de oceanen, die dienen ter dumping van chemicaliën en atoomafval, te bieden heeft, onze bodem met al zijn micro-organismen? Ook die wordt op grote schaal vernietigd. Wat rest?

De zegeningen van Das Kapital zijn grenzenloos en onmeetbaar. We zullen er ons maar aan overgeven, de korte spanne tijds die we te leven hebben en onze pleziertochtjes naar verre stranden er niet door laten bederven. We hebben er immers hard voor gewerkt om deze toestand te bereiken. We hebben er recht op. En zoals vroeger geldt ook nu: “Wir haben is nicht gewußt”. Onze poldermedia leveren daarvoor dagelijks hun inspanning.

Zelf voel ik me tot een uitstervende soort te behoren, iemand die het niet laten kan tegen de stroom op te roeien. Het kan en mag zelfs nog, want wie neemt er kennis van? Vooruit dan maar, een bijlage van het Duitse blad Konkret uit het begin van de tachtiger jaren. Het handelt over IG-FARBEN, de auteur is de gerenommeerde journalist Otto Köhler. Elders op dit weblog kunt u z’n stem horen. Over genoemd concern en z’n opvolgers publiceerde hij ook een boek: : “…und heute die ganze Welt. Die Geschichte der IG Farben und ihrer Väter.” Het verscheen in 1986 bij Rasch und Röhrig. Onmisbare literatuur voor wie enigermate vertrouwd wil worden met de mechanismen die onze politiek bepalen. In de kern steeds fascistisch, ook al heet ze vrij en democratisch te zijn.


Den Ersten Weltkrieg haben sie verlängert, den Zweiten vorbereitet. Sie versprechen Gesundheit und machen uns krank. Ihre Medizin soll dem Menschen dienen, doch Menschen starben an ihren Versuchen. Hitler war ihr Handlungsgehilfe, heute ist es ein Pinochet ebenso wie ein Börner. Die IG Farben AG ist in ihre Teile aufgelöst: BAYER, BASF, HOECHST sind stärker und gefährlicher denn je.

Otto Köhler:
Die Geschichte einer bürgerlichen Vereinigung

 
Uitgelicht: Samuel Bollendorff – bron en info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.