In het groot en in het klein

William Klein: Hungry Aristocrats, Prix de l’Arc de Triomphe, Longchamp (2000)
Om politieke doelen te bereiken of om de markt te beheersen, als het maar geld of macht oplevert. Liefst beide. Zo gaan die zaken, we leven immers onder een kapitalistisch gesternte en onder dat gesternte moet alles wijken dat niet dient tot meeropbrengst en winstmaximalisatie. Onafhankelijke journalistiek, wetenschap, cultuur. Immers, vrijheid tot handelen dient er te zijn en u weet, velen zijn geroepen edoch weinigen uitverkoren. Het geloof in die vrijheid is echter nog steeds ongebroken en zo gaan we met reuzenschreden verder de afgrond in.

Een voorbeeld uit het “groot”, Monsanto. Als marionetten van die firma functioneren wetenschappers die slechts in schijn onafhankelijk zijn om het gewilde resultaat van hun bevindingen niet te schaden. De New York Times doet een boekje open. U merkt het, e-mail heeft zo zijn verdienste. De digitale wereld gaat ons nog veel ontdekkingen en wetenswaardigs opleveren. Dat is de goeie kant van de ontwikkeling.

Nu over de biotech-industrie, een ander maal over de petrochemische industrie. Denk even aan de klimaatsveranderingen, zowel bij de een als de ander. Alles hangt met alles samen, nietwaar? Het onderzoek waarnaar de NYT verwijst is van Gary Ruskin en US Right To Know. Wetenschappers van faam, universiteiten en uiteraard journalisten blijken voor deze industrie hand en spandiensten te verlenen. Het komt er op neer dat een ieder die zich positief uitspreekt over Monsanto of deze verdedigt betaald wordt door deze firma. 


Food Industry Enlisted Academics in G.M.O. Lobbying War, Emails Show
SEPT. 5, 2015

Monsanto Asgrow brand soybeans.
Monsanto, the world’s largest seed company, and its industry partners have relied on academics to push their case for genetically modified crops.
Credit Daniel Acker/Bloomberg

 

WASHINGTON — At Monsanto, sales of genetically modified seeds were steadily rising. But executives at the company’s St. Louis headquarters were privately worried about attacks on the safety of their products.

So Monsanto, the world’s largest seed company, and its industry partners retooled their lobbying and public relations strategy to spotlight a rarefied group of advocates: academics, brought in for the gloss of impartiality and weight of authority that come with a professor’s pedigree. “Professors/researchers/scientists have a big white hat in this debate and support in their states, from politicians to producers,” Bill Mashek, a vice president at Ketchum, a public relations firm hired by the biotechnology industry, said in an email to a University of Florida professor. “Keep it up!”

And the industry has.

Continue reading the main story 

 


Om nog een voorbeeld te noemen, Kevin Folta, verbonden aan de Universiteit van Florida, volgens eigen zeggen een onafhankelijk expert op het gebied van genetisch gemanipuleerd voedsel, publiceert regelmatig berichten over GMO ten faveure van Monsanto, Bayer, DuPont en andere firma’s, waarvoor hij betaald wordt. Een onafhankelijk expert…


Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.