Wat is het leven mooi

Een poesLuister, dan gebeurt het wonder. Je wereld verandert, je komt tot rust en bezinning. Muziek van een componist die schepte uit een hoorn van overvloed, zoals ook de natuur ons die schenkt. Zomaar, omdat leven zijn betekent.

Werk van een componist hoorde u die tot op de dag van vandaag de muziek beïnvloed, op de eerste plaats wel door zijn harmonieleer. Harmonie, dat is het utopisch verlangen bij uitstek, steeds misbruikt om mens en natuur tot een bepaalde orde te roepen en te kneden. We weten het maar al te goed, het leven is conflictrijk, alles in de natuur, en daar maken we deel van uit, is daarvan doortrokken. Vandaar dat conflicten ontstaan of geprovoceerd worden om macht en bezit te verwerven tot natuurlijk worden verklaard. Dat recht en die vrijheid worden genomen. De maatschappij waarin dat plaats kan vinden heet vrij te zijn. Vrij waarvan?

Omdat het verwerven van bezit in wezen diefstal is van hetgeen ons allen toebehoort, dus feitelijk genomen van niemand persoonlijk, maar onttrokken wordt aan de gemeenschap, aan de natuur ten eigen bate. Wie bepaalt het recht op grond en bodem, op water, op grondstoffen nodig voor kleding en onderdak? Voedsel, is dat evenals water en lucht niet een universeel mensenrecht? Precies, de conflicten, niet de natuurlijke, veroorzaakt door het milieu waarin we leven, maar het door mensen uitgelokte op last van het algemeen menselijk welzijn, zij veroorzaken geweld en uiteindelijk, onder de economische condities waarin we momenteel moeten leven of vegeteren, een totale vernietiging van de natuur. Als dat stadium bereikt wordt zal harmonie heersen als door machthebbers gewenst. Eerder niet. Wie dat overleven zullen functioneren als volmaakte robots met een ‘eeuwig’ leven.

Godzijdank, ons wacht nog de dood, hopelijk op een natuurlijke wijze, en dat is een hele troost.

Jacques Duphly: La Forqueray, Chaconne, La Félix.
Louis Marchand: Suite 1: Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet, Gavotte, Gigue, Chaconne.
Antoine Forqueray: La Belemont, La Couperin, La Laborde.De muziek die bovenaan dit bericht weergegeven wordt is een bewerking van aria’s en dansen uit “Les Indes galantes” van Rameau, vertolkt door Kenneth Gilbert, die enkele maanden geleden overleden is. Vandaar deze hommage aan een groot klavecinist.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.