Wenen

Karl Marx Siedlung
Als zelfs in Oostenrijk zei een klootzakje op een niet nader te noemen site toen bleek dat Wilders n.a.v. een rede in Wenen vervolgd werd. Tja, die Bataven. Als ze al iets aan hun talen doen is dat zeker niet Duits of Frans. Het is dan ook schrikbarend hoe slecht men in dit land geïnformeerd is over de buurlanden. Je wordt er zelfs door dwazen op aangevallen als je werkelijk openstaat voor de Duitse cultuur. Kennisname van literatuur uit de Duitstalige landen geschiedt hoofdzakelijk via de Engelse. Idem de Franstalige. Als je dan bedenkt hoe weinig in verhouding in het Engels vertaald wordt i.t.t. in het Duits en ook ’t Frans, slaat je de schrik om het hart. Een culturele monocultuur dreigt steeds meer. De laatste Nobelprijs voor literatuur is een teken aan de wand. 

Er ontstaat een mentaliteit van het “niet-weten en niet willen weten” en dat ondanks EU en Erasmus. O zo jammer, als je bijvoorbeeld de media met elkaar vergelijkt. De radio… Op hr2 viel gisteren een programma te beluisteren over de Duitse emigratie naar Chili. Die is er al zo’n 150 jaar. Tot voor kort, geen sprake van integratie om van assimilatie maar te zwijgen. Spaans spreken was generaties lang taboe. Zo maar een voorbeeld waar je rechtstreeks wat aan hebt als je de dwarsverbindingen weet te leggen en de analogieën ziet. 

En Wenen? Enkele dagen terug een programma over de (traditie van) sociale woningbouw in die stad, precies op dezelfde dag ontving ik uit Wenen dit boek. Toevallen bestaan niet…

In het radioprogramma “Zeitfragen” viel deze bijdrage te beluisteren “Wien als Primus im sozialen Wohnungsbau”. Dit soort informatie nodigt ook iedere leek op dit terrein uit om zich verder in de materie te verdiepen.

Deutschlandradio Kultur – Zeitfragen

In der österreichischen Hauptstadt Wien leben 65 Prozent der Wiener Bevölkerung in einer geförderten Wohnung. Das hält auch die Mieten auf dem privaten Wohnungsmarkt niedrig. Wie ist das möglich?
 


 


Bron uitgelichte foto: Der Wiener Gemeindebau”

Een gedachte over “Wenen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.