Mijn laatste Facebook bericht

Allegory of Vanity
Woman Looking at a Mirror, with a Money Bag, and a Comb, a Brush, and a Washing Basin on a Table, a leaf 89r from the manuscript called Memorial der Tugendt, by Johann of Schwarzenberg (c. 1535), and detail showing the woman with the (fairly large convex) mirror.
Het wordt tijd voor een uitvoerig bericht over Facebook. Een “sociaal” netwerk dat streeft naar totale controle over internet. Dat zeg ik zonder enige overdrijving. 

Al ruim een half jaar gebruik ik FB slechts om aan Twitter gekoppelde berichten door te geven. Voor de derde maal wordt ik bestraft met een ban. De eerste maal gebeurde het n.a.v. een blogbericht waarin “naakt” getoond werd. Dat bericht had ik iemand als persoonlijk bericht (DM bij Twitter) toegestuurd. De tweede maal tijdens de periode dat ik mijn account op privé had geschakeld, dus niemand kon mijn berichten zien, behalve als ik er eentje uitdrukkelijk vrijgaf. Toch dezelfde reactie bij een link naar dit weblog als bij de vorige. De derde maal nu vanavond, met dit bericht:


Steeds meer worden we, vrijwillig, zo stom zijn we wel, uitgeleverd aan instanties die over en voor ons beslissen. In ieder geval is dit het streven van Facebook. Zie Afrika. Ik kom erop terug. 

Hier nog enkele screenshots n.a.v. het “naakt”. U denkt toch niet dat ik mijn personalia doorgeef?

Doorgeklikt heb ik uit nieuwsgierigheid om te weten wat nu weer ging komen. Mijn straf duurt 7 dagen. Eens kijken wat dan gebeurt. Wel grappig om te zien dat een dergelijk bedrijf miljarden omzet met data van personen en dat dit de normaalste zaak van de wereld wordt gevonden.


Enkele uren later bij de e-mail:De Correspondent

“Dit boek is het resultaat van jarenlang diepgravende onderzoeks- en datajournalistiek naar privacy en surveillance voor De Correspondent, waarvoor Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis verschillende journalistieke prijzen wonnen.”

De Wereld Draait Door:


Schermafdruk 2018-02-28 16.08.20.png


“Google en Facebook zijn de twee belangrijkste poorten tot bijna alle online kennis en informatie, voor miljarden mensen. Het is vreemd dat we deze publieke taak aan twee Amerikaanse bedrijven hebben gegeven”, zeggen Maurits en Dimitri in een interview NRC Handelsblad. 
Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.