LULU

Schermafbeelding 2014-06-12 om 21.48.10Een dompteur stelt aan het publiek een spektakel in het vooruitzicht met wilde beesten, waaronder het meest dodelijk van allen, Lulu, een wilde vrouw. En dan gaat de doos van Pandora open. Het theaterstuk van Frank Wedekind werd door Alban Berg tot opera verwerkt en helaas heeft hij het werk niet kunnen voltooien. Hij begon aan de compositie twee jaren na het verschijnen van Wozzeck, in 1927. Berg had het theaterstuk “Die Büchse der Pandora” al in 1905 gezien in een besloten voorstelling gegeven door Karl Kraus in Wenen.

De eerste twee actes waren afgerond in 1934. Een jaar later kwam Berg plotseling te overlijden. De volledige pianopartij was weliswaar klaar, maar aan een uitvoering kon niet meer gedacht worden. De nazi’s waren aan de macht. De première van het onvoltooide werk vond plaats in een concertversie in 1949 te Wenen. Pas na de dood van de weduwe Berg kon het werk compleet uitgevoerd worden dankzij de orkestratie van de derde acte van Friedrich Cerha. Deze werd gegeven in Parijs op initiatief van Rolf Liebermann in de regie van Patrice Chéreau en onder de leiding van Pierre Boulez.

Enkele jaren geleden werd deze versie gegeven in Barcelona. Hiervan ziet u nu een fragment. De opname is op DVD verkrijgbaar.

Van het theaterstuk “Lulu” bestaat een opname uit 1988 van een indrukwekkende enscenering van Peter Zadek, gegeven in Hamburg. Daarin speelde Susanne Lothar (zie foto) de hoofdrol. Onlangs zond Arte een verfilming van dit werk uit, opgenomen in een oud Berlijns hotel. Deze kunt u hier zien.

Ter completering, uit de derde, na de dood van Alban Berg gecompleteerde acte van de opera, wederom met Patricia Petibon in de hoofdrol, gegeven op de Salzburger Festspiele.

Foto: @WDR

Een gedachte over “LULU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.