De leugen… Begeren en lust…

9 European Monarchs pose for a photograph at the funeral of King Edward VII on 20 May 1910
It was largest gathering of European royalty ever to take place.
De leugen, het edele handwerk van de koopman. Een uitspraak van Charles Fourier. Deze sociaal-utopist is slechts voornamelijk nog bekend vanwege de Phalanstère, een conceptie over samenleven en werken omgezet in de realiteit om aldus sociale verandering te bewerkstelligen. Alras verkeerde dit concept in zijn tegendeel door er de revolutionaire angel uit te halen en het te incorporeren in onze law and order maatschappij. Een pervers voorbeeld verrees in Maastricht onder de regie van Petrus Regout.

In 1945 bracht André Breton een ode uit aan Fourier, nog onder de indruk zijnde van de Hopi indianen en hun cultuur. Heribert Becker, kenner van het surrealisme, brengt ons de filosofie van Fourier nader aan de hand van die ode.“Harmonie der Überwirklichkeit”

 

Heribert Becker
WDR 3 – 9 november 1979
 

Ode à Charles Fourier, André Breton dit par Jean Vilar Charles Fourier

“Theorie der vier Bewegnungen und der allgemeinen Bestimmungen”2019-03-13-00052019-03-13-0004

© Europäische Verlagsanstalt Frankfurt – Europa Verlag Wien (1966)

 

 


 

 

Uitgelichte foto: bron – Video: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.