Niet vergeten, geen verraad…

Frank Espada: Standing on a bucket, Blake Avenue, East New York (1964)
Doe je dat wel, ben je verdoemd. Geen wraak, dan draait de mallemolen verder, hou je de orde die de oorzaak is van ellende en verdriet in stand. Vanuit deze gedachte opereer ik op internet weet hebbende van wat plaatsgevonden heeft. Vandaar dat ik ben begonnen op grotere schaal verzameld materiaal te verspreiden via m’n weblogs. Delen om er gezamenlijk beter van te worden is mijn motief in een tijd waarin er alles gedaan wordt het verleden in zijn tegendeel te doen verkeren om de jacht op onschuldige mensen te openen tot profijt van weinigen.

Door de jaren heen heb ik een mooi geluid- en beeldarchief opgebouwd, bedoelt voor eigen gebruik. Het liep anders, door velerlei oorzaken. Nu komt het van pas om te informeren. In eerste instantie maak ik daarbij gebruik van radioprogramma’s, voornamelijk van Duitse origine. Een fragment ter illustratie:


“Roll over Beethoven”Nog even iets over de opnamekwaliteit. Deze was afhankelijk van de gebruikte ontvangst- en opnameapparatuur, maar bovenal van de ontvangstkwaliteit. Deze laatste was vele jaren lang bedroevend vanwege de centrale antenne-inrichting bij verbod op het plaatsen van eigen antennes. Vandaar dat vaak sprake is van signaal op de achtergrond en matige signaal-ruis afstand. De kwaliteit werd verder beperkt door de opnamesnelheid en het kopiëren over en weer op de tapedecks en cassetterecorders. Nu jaren later valt ook de te onderscheiden kwaliteit van de gebruikte tapes op. Ampex banden zijn niet meer te gebruiken. Ze kleven. Jammer vooral omdat op Ampex eigen opnames via microfoon en andere bronnen montages gemaakt waren voor studie gebruik. Nu zouden ze geschikt zijn voor multimediaal gebruik. Toch zijn nog duizenden uren voor reproductie beschikbaar en daar kan ik verder uit putten.


Eerder signaleerde ik al hoe zeer ik het zou toejuichen als de archieven van de publieke omroep digitaal geopend werden, voor iedereen toegankelijk. Zie mijn activiteit dan ook als een oproep in die richting. Ter afsluiting van dit bericht, zomaar tussendoor, nog een lied.


Italiaans migrantenlied
Uitgelichte foto: Frank Espada – bron  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.