Een kutheks

Bevalling (uit het Hebammenbuch van J. Ruff – 1580)


 

EN TOT DE VROUW SPRAK DE HEER…2018-10-14-0001Hoe is het mogelijk dat in deze o zo verlichte tijd nog steeds geen duidelijkheid heerst over de vervolging van vrouwen onder het vaandel van het christendom? Eeuwenlange onderdrukking onder de noemer heksenvervolging, zelfs het aantal slachtoffers valt nog steeds niet te bepalen. De schattingen lopen uiteen van enkele honderdduizend tot miljoenen.

Opmerkelijk ook dat protestanten op het punt van heksen volledig overeenstemden met katholieken. In de Nederlanden bijvoorbeeld stonden vrouwen meer bloot aan vervolging in het protestantse noorden, dan in het katholieke zuiden, waar het nauwelijks voorkwam.

 
HEXEN

 

 

“Aus der Zeit der Verzweifelung” – Zur Genese und Aktualität des Hexenbildes

Becker, Bovenschen, Brackert u.A.

Besprechung: Lothar Minnen

WDR 3 – 1977

 

Einde 12e eeuw gaat in het christelijke Europa gelden dat ketters op de brandstapel thuishoren. Ketters zijn diegenen die zich niet wensten te onderwerpen aan het leergezag van de Paus. In de loop van de volgende eeuw komt deze inquisitie volledig onder het gezag van het opperhoofd van de kerk, de uitvoering kwam in die van de Dominicanen. 

Inleiding bij de heruitgave van het in 1853 verschenen “Geschichte der Hexenprozesse” van Wilhelm Soldan.

 

WDR 3 – 1975

 In 1887 verscheen het nog steeds geldende standaardwerk in drie delen over de inquisitie onder de titel: “History of the Inquisition of the Middle Ages” van Henry Charles Lea in New York en een jaar later in Londen. In vertaling en ingekort is het in het Duits verschenen bij Verlag Franz Greno in 1985.Een naschrift

De aanleiding tot dit bericht was een hoogst vermakelijke. Ewald Engelen, voor lezers van De Groene geen onbekende, nam een loopje met het Zwarte Pieten gedoe dat steevast losbreekt als de kindertjes in september weer naar school gaan. Drie maanden lang beheerst dit thema de media, tot groot profijt van de non valeurs en het fascistisch gajes. Mijn woorden. Dat schoot een zich noemende kutheks in het verkeerde keelgat en sprak ferm: klassenstrijd is ook de strijd tegen racisme. Een rits tweets liet ze erop volgen met termen als genderneutraal en meer van dergelijk overtuigend bewijsmateriaal.

Wie was die kutheks? Niemand minder dan een vrouw die begiftigd is met een scherpe pen en groot analytisch vermogen, aldus Peter van de enige ware site gericht tegen fascisme, volgens zijn eigen overtuiging uiteraard. Petra heet de schat. Inderdaad, ze blijkt een kutheks te zijn, haar tweets heeft ze halsoverkop weer weggehaald, dus ik moet u een pleziertje onthouden. Het linkje: kutheks – status. Jammer ook, nu kan ik niet meer laten zien wie dat spul heeft geRT.

Nogmaals, wie is die kutheks? Petra…


Prent, bron: “Aus der Zeit der Verzweiflung”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.