Hackers waren het, maar aardige hackers

Kantoor van internetprovider XS4all in Amsterdam
Jur Kuipers: “Met XS4all verdwijnt deel van Nederlandse internetgeschiedenis | Verdomme!” en verwijst daarbij naar een artikel in de Volkskrant. Ik wist van niks.

Aan het artikel zijn een aantal verwijzingen toegevoegd over de de geschiedenis van internet en het WWW, die lonen om bewaard te blijven en niet slechts uit nostalgisch oogpunt.

Twee internetcomputers, krakkemikkige webpagina’s en een publiek van enkele honderden gebruikers. Twintig jaar geleden zette de Volkskrant de eerste stappen online. Beleef zelf hoe het was, in 1996.

Anarchie XS4ALL eindigt met KPN-miljoenen. De Volkskrant schreef in 1998 over de overname van XS4ALL door KPN: ‘Het moet de ultieme computerkraak zijn voor de zes ex-hackers.’

Met een koevoet de snelweg op. Wat doet een bedrijf dat het slachtoffer is geworden van een computerinbraak? Dat daagt doodleuk alle andere inbrekers uit het nóg eens te proberen. Een artikel over XS4all uit 1998.

De eerste website van Nederland zag 27 jaar geleden het licht. Een historisch moment? ‘Ik vond het gewoon handig.

Waar zo’n beetje elke papiersnipper wordt bewaard, verdwijnen de eerste Nederlandse sites in rap tempo. Maar er zijn plannen om ze op te graven.


Teken de petitie…

XS4ALL moet blijvenUitgelichte afbeelding: Beeld ANP XTRA

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.