Surrealisme en de reële fascistische censuur

Luis Buñuel: Le Fantôme de la libertéSynopsis “L’Age d’Or”Cinema…

1885, het beeld werd door de gebroeders Lumière tot leven gewekt en zou allesbepalend worden voor onze waarneming. Een locomotief die ogenschijnlijk de zaal in denderde deed alle toeschouwers verstijven van schrik. De lessen werden getrokken, als spel en als manipulatie. Een meester hierin bleek Adolf Hitler, zijn schoolvoorbeeld Charlie Chaplin. Uitgerekend hem mocht zijn aanhang niet zien. De massa moest blijven geloven in een voorgeschoteld beeld, zo kon het aan de lijn worden gehouden en gemodelleerd. Wordt deze ongeschreven wetmatigheid doorbroken komt het verhoopte politieke en commerciële gewin in gevaar en moet ingegrepen worden.

1930, fascisten verheffen hun stem en plegen geweld. In Frankrijk en de USA blijft deze film na de eerste vertoningen vervolgens vijftig jaar lang verboden. Zeer herkenbaar voor wie de geschiedenis niet ontkent, de middelen waar bestierders van de vrije wereld over beschikken zijn onbegrensd met dank aan de bourgeoisie. In onze dagen meer dan ooit.

 
1985. Eindelijk valt dit surrealistisch meesterwerk van Luis Buñuel voor het grote publiek te zien op de Franse TV, waarvan hier een reproductie.
 

 

Uitgelichte afbeelding: screenshot uit de film

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.