Op de Bühne

Robert Doisneau: La Ronde des ponpons – Paris (1955)

Op het toneel… Afgaande op hetgeen onze omroep daarover te melden heeft is ze leeg en dat niet vanwege een pandemie. Dit is alle vele jaren zo, van buiten gezien geven de beelden die via de TV van en over Nederland te zien zijn de indruk van een acultureel volkje, wars van theater, dans en muziek. Debet daaraan is eerst en vooral het z.g. bestel van semi-commerciële snit ontstaan in de tijd dat iedere bewoner in de polder zich had te voegen naar de eigen zuil die voorschreef wat voor hem of haar van belang was met zelfs een verbod, bij de katholieken, kennis te nemen van verderfelijk en gevaarlijk geachte programma’s. Voor een kleine minderheid gold zelfs een algeheel kijkverbod voor de zondige TV. Zijn we het vergeten?

De Tijd – 5 oktober 1967

Zijn we vergeten dat je automatisch lid werd van een omroep als je je abonneerde op hun blad en dat om die reden een omroep als de AVRO in het bestel kon blijven door overname van een magazine dat lak had aan geldende regels en de programmagegevens publiceerde? Dat er vanaf toen scherp op werd toegezien dat slechts de omroepen vrijelijk deze gegevens mochten verspreiden, dat Philips via een achterdeur een omroep in het zadel hief, de TROS? Zijn we vergeten waarop onze omroep steunt? Alles wijst in die richting gelet op wat vanaf de 70er jaren gebeurde, structureel, programmatisch en via wetgeving.

En de financiering? Inmiddels via onze belastingcenten en via de reclame. Een volkomen ondoorzichtig geheel. Daarnaast innen de omroepverenigingen geld via hun bladen, tot voorbij het jaar 2000 een zeer lucratieve bezigheid van zelfverrijking, en lidmaatschapsgelden, die niet aan programma’s besteed mogen worden. Wie het nog snapt mag het zeggen. Allerhande constructies zijn bedacht om de zendtijd van al die verenigingen te verdelen. en er komen steeds meer. Een omroep stichten op volkse, populistische gronden is een fluitje van een cent geworden. En wie staat in de kou?

Al diegenen die niet vertegenwoordigd worden door een omroep, want in principe vissen ze allemaal in dezelfde vijver, het volk amuseren en vooral niet vermoeien zien ze daarom als hun primaire taak. Kijkcijfers in de strijd met de echte commerciëlen bepalen de koers en geven de uitslag. Stel je voor, cultuur. Wanneer hebt u voor het laatst een theaterstuk gezien op de Nederlandse TV, een ballet, een opera? Weet u wat, ik ga u troosten met een fascinerende enscenering van een Griekse tragedie. Ze is geregistreerd door de Duitse TV. Wel beloven dat u uw lidmaatschap bij welke omroepvereniging dan ook opzegt, dan stort op de duur dat hele bespottelijke systeem in elkaar als velen ons volgen.

 DIE ORESTIE DES AISCHYLOS

Eine Aufführung der Schaubühne am Lehniner Platz
 

Teil 1 – Agamemnon


 

Teil 2 – Choephoren


 

Teil 3 – Eumeniden


 

Klytaimnestra: Edith Clever
Agamemnon: Gunter Berger
Mit: Roland Schäfer, Elke Petri, Peter Fitz, Tina Engel, Greger Hansen, Jutta Lampe, Hans Madin, susanne Meierhofer, Utta Müller-Frank u.A.
Bühnenbild: Karl Ernst Herrmann
Bearbeitung und Regie: Peter Stein
© ZDF 1983


 

LITERATUUR
Loek Zonneveld – Portret van de Duitse regisseur Peter Stein (Toneel Theatraal, 1993)

Uitgelicht: bron – Ingevoegd Gunther Berger: © 2021 ZIEGLER FILM

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.