Kassandra

Andrea Schuh
Wees gerust, deze bijdrage gaat niet over een bekend dwaallicht op internet, die het klaarspeelde links en rechts te doen geloven dat ik richting haar als hacker actief was geweest en vervolgens het Openbaar Ministerie aan het werk wilde zetten. Wellicht het meest kwalijke is dat ze tewerk gaat onder de naam Cassandra. Slechts hoon mag haar deel zijn, deze vrouw die blind en doof is voor al wat ons allen bedreigt.

Graag wil ik hier een groot schrijfster in herinnering roepen d.m.v. een hoorspelbewerking van, zoals zij het noemde,  haar sleutelroman. Christa Wolf en Kassandra. De ontstaansgeschiedenis van deze roman heeft ze beschreven in “Voraussetzungen einer Erzählung: Kassandra”. In de Frankfurter Rundschau viel bij het verschijnen in 1983 te lezen: “Christa Wolfs Kassandra, als figur zwischen den fronten, der untergehenden eigenen Kultur und der Utopie der Wahrheit, ist so aktuell. weil der Krieg, vor dem sie damals warnte, es heute nicht mehr ist.”

De vertelling begint aldus:

“Hier war es. Da stand sie. Diese steinernen Löwen, jetzt kopflos, haben sie angeblickt. Diese Festung, einst uneinnehmbar, ein Steinhaufen jetzt, war das letzte, was sie sah. (…) Nah die zyklopisch gefügten Mauern, heute wie gestern, die dem Weg die Richtung geben: zum Tor hin, unter dem kein Blut hervorquillt. Ins Finstere. Ins Schlachthaus. Und allein. Mit der Erzählung geh ich in den Tod.”


Hörspielstudio

 

 

KASSANDRA – CHRISTA WOLF

 

Bearbeitung: Gerhard Wolf
Musik: Manos Tsangaris
Regie: Ernst Wendt
Produktion: WDR / SWF / SFB – 1985

 

WDR 3 – 30 april 1985 


 


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.