Ferme jongens, stoere knapen

Brassaï: Kiosque à journaux, Paris (c.1930)
Ongerust hoeven we niet te zijn, de VOC mentaliteit is altijd levendig gebleven. Waarom Balkenende er steeds op hamerde is mij een raadsel. Uitgerekend in zijn ambtsperiode werd iemand uit ons glorierijke verleden naamgever van het grootste schip ter wereld. Die olieplatforms, ook al een teken van de geweldige VOC ondernemingslust en goed voor de welvaart van ons land, moesten opgeruimd worden en u weet het, moet ergens op zee geborgen worden de Bataaf is present.

Van Piet Hein tot Pieter Schelte Heerema hetzelfde lied, hoe verdien je, hoe roof je schatten? Steenrijk was die man, die Pieter en hij had in het verzet gezeten, net als het merendeel van de Bataven. Op het juiste moment had hij ingezien dat het met het Derde Rijk niets werd, dat geen kapitaal viel (terug) te winnen in Rusland. Dat was geen verraad aan de grootse zaak, die ons broedervolk in het oosten uitvocht, dat was een teken van visie. 

Ook een teken van visie, je moet de media beheersen. Een sine qua non, zie de USA. Dat wisten Philips, de “derde weg”, en Verolme ook. En zo is via een achterdeur de TROS tot ons gekomen. Vervolgens de rest met als eerste loot aan de commerciële stam de EO, dankzij christelijke broeders van overzee. Wie durft nog te spreken van staatsomroep? 

Toch gaan er steeds roddels. De Haaretz berichtte al jaren geleden over, zoals zij het noemden, het schandelijke om een schip te tooien met de naam van iemand die bij de Waffen-SS had gediend. Begrepen zij dan niet dat uiteindelijk Pieter toen voor dezelfde zaak vocht als Israël nu? Vrijheid van handel, vrijheid tot roof van de aardolie? Het artikel is verdwenen, zag ik, en terecht. Wel berichten ze nu dat de Guardian heeft gezegd dat… Zo moet het, niet je handen vuil maken aan laster.Zo sijpelt de berichtgeving vervolgens hier ten lande door. Derderangs sites berichten erover, mensen die de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt doen op hun beurt weer een duit in het zakje. Rampzalig, die informatie in dit land. Pieter Schelte had het goed gezien in de zestiger jaren met dat REM eiland. Vergeet niet, er groeide een nieuwe generatie op, zeg maar de Veronica generatie. Met hun nostalgie zitten we nu opgescheept en met die van hun kindjes als ene Laurent.

Laurent? Wie? Deze: “Binnenkort ook SS weer helemaal salonfähig in Nederland”. #Krapuul. Zo komt Laurent aan informatie: “Het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijfbedrijf AllSeas wil het grootste schip ter wereld namelijk naar voormalig en veroordeeld officier van de Waffen-SS Pieter Schelte Heerema vernoemen. Een van diens zoon is daar topman.”

Die zoon, is dat Robert Jan Doorn, Laurent? Die van die rechts-extreme blaadjes in Vlaanderen? U ziet het, lees Krapuul, u wordt er beslist niet wijzer van. 

Omdat de nostalgie hoogtij viert, nog een plaatje, Zwolsman, Verolme, de Pier…

 
Uitgelichte foto: Brassaï – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.