Lichamelijkheid

Michelle


 

Joachim Wilbers

 
Seksualiteit is beladen, zeker met kinderen en ik hou geenszins een pleidooi voor pedofilie maar verminking van het lichamelijke begint al op zeer jeugdige leeftijd dankzij een veelheid aan tegenstrijdige boodschappen.

Joachim Wilbers: Love
De mens is het enige biologische wezen met een ambivalente houding ten aanzien van seks hoewel het de enige grond van ons bestaan is. In leven blijven om ons te vermenigvuldigen. We zijn niet anders dan om het even welke levensvorm op deze planeet al denken we heel wat van onszelf als gesofisticeerde gereedschapsmakers. Wij hebben cultuur! Maar wat houdt dat in? De onzekere uitingen van een wezen dat geen idee heeft waarom alles draait. Hoezeer we ook ons best doen, we vinden geen antwoorden op existentiële vragen. Waarom zijn wij? Nergens om. We zijn behept met een cortex omdat dit de enige manier was om te overleven, maar ‘elk voordeel heb zijn nadeel’, want diezelfde cortex noopte ons over de grenzen van het biologische te zien. Hoezo alleen vreten en neuken? Dat doen dieren. Wij zijn dieren, verdomme! Beesten zelfs. Kijk maar eens een avondje journaal. We hebben onszelf in de war gebracht en dragen daarvan de gevolgen.
 
Omdat we die wanhopige vraag niet konden beantwoorden moest er iets zijn dat buiten ons om zin gaf en creëerden een wezen met vele namen: God, Allah, Jaweh… met legio voorlopers en nakomelingen. Elke vertwijfelde splitste zich af want er was altijd wel iets dat niet klopte of beter kon. Logisch; god mag dan volmaakt zijn, de mens niet en aangezien hij de bedenker is…
 
Dat maakte hoogmoedig. Leven werd vervangen door streven, naar volmaaktheid wel te verstaan maar we ijkten onszelf. Het denkbeeldige wezen ‘god’ moest voortdurend geactualiseerd. Goed versus kwaad, rekbare begrippen die ten alle tijden kunnen worden bijgesteld wanneer omstandigheden dit vereisen. Moord verandert in patriotisme, diefstal in confiscatie, verkrachting in het instandhouden van het eigene. Te weinig vrouwen? Geeft niet, de vijand heeft er genoeg. We achten ons zelfs in staat de biologie van het andere te wijzigen want vijand is per definitie inferieur behalve als we zijn baarmoeder kunnen gebruiken.
 
Bepaling werd en wordt op bepaling gestapeld, weg gegumd, opnieuw gedefinieerd. Dat noemen we ‘voortschrijdend inzicht’ godbetert. Slavernij kan niet, vinden we inmiddels. Nee? Waarom hanteren we het dan nog? Zonder keten en zweep maakt het niet menselijker. We doen niet anders dan anderen onze wil opleggen. De eerste de beste pandemie is genoeg om vrijheid te beperken, te stigmatiseren, een andere huidskleur, geaardheid of overtuiging… en telkens opnieuw slepen we god erbij als het zo uitkomt. Abortus = moord, maar om leden van een vreemde mogendheid over de kling te jagen is een vorm van zelfverdediging. Stel je voor dat ze aan onze belangen geraken?
 
Inmiddels zijn we versplinterd in een veelheid die verder reikt dan elk kastenstelsel. We hangen aan; gevaccineerden versus wappies, consumenten versus consuminderen, elektrisch of waterstof versus diesel en het meest vergaande: rechthebbenden versus vluchtelingen…
 
We zijn allemaal op de vlucht, vooral voor onszelf. Wat we hierbij uit het oog verliezen is waarom het begon; een biologisch wezen dat in leven blijft om zichzelf voort te planten. Nog altijd datzelfde dier, alle ‘culturele’ predikaten en etiketten ten spijt. Daarom draait het. Neem het weg en de mensheid verdwijnt.
 
Dat strookt echter niet met het hoogmoedsjabloon dat we onszelf toedichten. We zijn toch zeker meer dan… Daarom moest er aan het lichamelijke worden gesleuteld, want dat verdomde lijf herinnert ons voortdurend. We ademen als al het andere, voeden ons als om het even welk levend wezen… Daaraan kunnen we niets veranderen, maar dat andere: seks, wacht eens, daarin kunnen we ons onderscheiden. Dieren doen het lukraak, zo lijkt het. Nou, wij mooi niet. Wij verheffen de daad…
 
Geholpen door zelfbedachte religie stelden we regels op; wanneer wel en wanneer niet, met wie wel en met wie niet. Niet vanuit een democratische consensus. We vroegen Pietje of Marietje niet hoe zij het zagen, maar legden op. Zo hoort het. De moraal was geboren en is inmiddels zo diep in onze genen geslopen dat we het geloven; een meer dan gevaarlijke ontwikkeling waaruit we proberen terug te krabbelen.
 
Kom er maar om om na eeuwen onderdrukking te beweren dat andersgeaarden ook rechten hebben, dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn… Geheid kans dat een groot deel het daarmee niet eens is. Generaal gezien is de mens niet vooruitstrevend, zelfs zeer behoudend. Hij wil alles bij het oude; gaat liever vreemd dan dat hij een open relatie voorstaat, maakt liever gebruik van zijn macht om het andere geslacht aan zich te binden…
 
De menselijke kermis is dolgedraaid. Niemand weet nog wat hij voorstaat. Is een ander kleurtje inferieur of toch gelijk aan hemzelf? Zijn vluchtelingen wel mensen gelijk aan onze voorgangers op dit continent gedurende beide wereldoorlogen?
 
We zijn van ver gekomen en onderweg meermaals verdwaald waarom we niet eens meer weten tot welke stam we behoren. Wie zijn die Nederlanders, Duitsers, Belgen…? Is mijn buurman wel verwant? Zijn stemgedrag is anders. Hij verafschuwt abortus om elke prijs en laatst zag ik hem een homo in elkaar slaan terwijl ik weet dat hij zijn poten niet van het tienjarig buurmeisje kan houden…
 
Zoals in de aanhef gezegd begint het vroeg. Als kinderen leren we differentiëren, zeker op het gebied van seksualiteit: ‘vieze homo’, ‘hoer’, ‘slet’, ‘verdomde pot’… Geen wonder dat ze met zichzelf geen raad weten wanneer hormonen in het spel komen want hormonen zijn des duivels is ons generaties lang ingeprent. Hoe zit het dan als ik als jongen die jongen wel leuk vindt? Waarom mag ik niet aan dat meisje komen? Wat maakt het uit dat zij niet wilt? Het is een meisje! Ik vind de juffrouw wel leuk maar ze is drie keer zo oud als ik…
 
Zouden we computers zijn en met deze informatie gevoed, we zouden gegarandeerd op hol slaan, doldraaien en dat is precies wat gebeurd. Daar ligt de basis voor #Metoo, Black Lives Matter, Verkrachting, Kindermisbruik, Homo bashing… Wij creëren en maken het erger door nieuwe barricades op te werpen en onze kinderen te leren dat lichamelijkheid seksen is (dat gebeurt bij vogels om het geslacht te bepalen en heeft niets met de seksuele daad te maken).
 
Juist het loskoppelen van lichamelijkheid als een van de menselijke levensbehoeften heeft porno in het leven geroepen zoals alles dat gebukt gaat onder neerdrukkende regelgeving excessen tot gevolg heeft. Vrije beleving met inachtneming van elkaars gelijkwaardigheid zal uiteindelijk misstanden uit de wereld helpen. Niet de huidige nieuwe preutsheid.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.