Wagner in Zürich

Wieland Wagner (1951): Die Walküre


 

das rheingold


 
Begin jaren tachtig, de Ring van Richard Wagner uit Bayreuth voor het eerst op de TV. Sensationeel, voor het eerst mocht een beeldregistratie van een uitvoering in dit beroemde operahuis gemaakt worden. De VPRO zond het werk compleet uit, dat kon toen nog. Nederland beschikte over slechts twee netten, buitenlandse TV was voor een groot deel van het volk niet te ontvangen en we werden nog gespaard van commerciële omroep en reclame. Een baanbrekende uitvoering om nooit te vergeten onder regie van Patrice Chéreau met als dirigent Pierre Boulez.
 
Het is nog steeds leuk de reacties te laten horen op de première via journaals van de Franse TV…
 

Dit was op Antenne 2. Op TF1, het publieke net, dat korte later door Mitterand zou verkwanseld worden aan ’s werelds grootste bouwboer, viel het anderhalf uur durende applaus in alle toonaarden te beluisteren…

 
We zijn nu veertig jaar later en de politiek van Bouygues, toenmalig eigenaar van TF1, rekent de Nederlandse publieke omroep nu tot de hare: “Laat het woord cultuur niet vallen of ik schiet.” Nooit zullen we een registratie van de veelbelovende Ring uit Zürich te zien krijgen, waarvan onlangs Das Rheingold in première ging. De opera aldaar had een aantal initiatieven paraat om het publiek warm te maken voor haar nieuwe enscenering.
 

 
Vergeet aansluitend niet te kijken naar wat het Züricher Opernhaus nog verder in petto heeft n.a.v. Richard Wagner en deze opera: Ein neuer Ring aus Zürich.
 

LITERATUUR
Neue Zürcher Zeitung: 200 Jahre Richard Wagner – Ein Revolutionair unter den Komponisten (2013)

Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.