Wie beschermt ons tegen onze beschermers?

Emil Nolde: Het Leven van Christus
De wereld moet doordrenkt worden van de christelijke mythe, die van de liefde. Ze wordt toegeschreven aan een man die tweeduizend jaar geleden geleefd zou hebben, maar waarover verder niets bekend is, hetzij uit overleveringen die vele, vele jaren later werden verteld. De man zou de liefde gepredikt hebben en liet ze zich kruisigen. Hij vond zijn leven, dat ook hem geschonken was, niet waard om verder geleefd te worden, valt eruit te concluderen. Wie zet dergelijke mythes in de wereld? Mensen die een doel hebben en daarom propagandistisch te werk gaan, zouden we nu zeggen. De mythe Jezus is gebleken de meest doeltreffende te zijn om mensen te offeren, ze in de oorlog te sturen, zich te laten afmaken.
 
Zo bezien is het volkomen logisch dat mensen, i.t.t. andere levende wezens, niet hun leven mogen leven, zoals ze dat wensen en alles wat tot hun genoegen is moeten onderdrukken. Vrijheid is de grootste bedreiging voor welk politiek of economisch systeem ook. Slechts als deze in te binden is via koopwaar en massaevenementen is ze ideologisch attractief voor de gegeven orde.
 
Met dit gegeven ging ooit Wilhelm Reich aan de slag. Een film van een halve eeuw geleden maakt vooral duidelijk welke bedreiging de vrije liefde vormt voor de (klein-)burgerlijke samenleving, of ze nu liberaal of communistisch heette te zijn, beide doordrenkt van een eeuwenlang heersende christelijke moraal. Offeren, opofferen, offers vragen, schuld aanpraten is haar voortdurende boodschap.Een orgastische film…: Joy of life

MYSTERIES OF THE ORGANISM

[Wilhelm Reich]

DUSAN MAKAVEJEV – 1971

 

 

Kill for peace…

 

 

 

Boven: Beelden uit de film “Anders als die Andern” (1919)
Rechts: Party (1920s)
(Institut für Sexualwissenschaft von Dr. Magnus Hirschfeld)

Met dergelijk losbandig gespuis maakten de fascisten dan ook onmiddellijk korte metten toen ze in 1933 aan de macht kwamen. Speciaal gemunt hadden ze het op Magnus Hirschfeld en zijn unieke archief. Voor hem gold sexuele geaardheid als natuurlijke diversiteit en dat mocht niet waar zijn. Een waar orgastisch genoegen was het voor de nazi’s het hele archief van Hirschfeld te vernietigen. Zo wist iedereen weer waar zijn plaats was.
 

DER EINSTEIN DES SEX – Rosa von Praunheim

 
Enkele jaren na MYSTERIES OF THE ORGANISM draaide Dusan Makavejev de film SWEET MOVIE, waarover vorig jaar het volgend commentaar verscheen…

 

LITERATUUR
Een reactionair commentaar… De brave christenzielen zullen het van a tot z beamen:
James DeMeo – Critical Review: Dusan Makavejev’s WR Mysteries of the Organism (2007)

Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.