Een zwarte engel

Hubert Fichte
Voor wie hem nog niet kent…De Duitse radio heeft veel materiaal van hem bewerkt, met daarbij de nadruk op die geschriften en verslagen waaruit zijn fascinatie voor de Afro-Amerikaanse cultuur blijkt. Met dit werk heeft Fichte de Westerse antropologische kijk op andere culturen op z’n kop gezet. Een illustratief voorbeeld levert het volgende hoorspel.
 


San Pedro ClaverRegie: Peter Michael Ladiges

Produktion: Südwestfunk 1976

S2Kultur – 10-3-1991


Der Jesuitenpater Pedro Claver lebte von 1580 bis 1645; er wurde am 15. Januar 1888 kanonisiert. 24 Jahre seines Lebens brachte er in Cartagena de Indias zu, einem der Hauptumschlagplätze der Negersklaven in der Neuen Welt. Er hat die wesentlichen Negeraufstände Kolumbiens und die Gründung des unabhängigen afrikanischen Dorfes San Basilio miterlebt und selbst – der Fama nach – 300.000 Afrikaner christianisiert. Extreme Lebensformen, wie sie heute kaum mehr nachvollzogen werden können, durch deren Analyse aber vielleicht doch Anregungen gegeben werden zu einer poetischen Anthropologie, wie sie Lévi-Strauss forderte, will der Autor zur Sprache bringen.


Nog een opmerking over de geluidskwaliteit. Ze was in mijn geval volkomen afhankelijk van de CAI. Het verantwoordelijke bedrijf vond het niet op haar weg liggen voor kwalitatief goed antennemateriaal en dito tuners te zorgen. Het resultaat hoort u. Een zwak signaal waarbij een andere zender inzingt. Tegelijkertijd verbood de gemeente, eigenaar van dit bedrijf, het plaatsen van antennes door de bewoners. Zo werkt dat in een vrije kapitalistische maatschappij, het mag niets kosten als het maar geld oplevert.


Uitgelichte foto: bron documentaire

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.