Karrensmeer en nog wat…

Bruno Barbey: Palestijns vluchtelingenkamp – Jordanië (1969)
Verstandige mensen kopen halal…


@DrGertJanMulder – 14 mrt. 2015

Misschien kan @albertheijn als actie verpakking bij de nieuwe HALAL margarine een hoofddoek cadeau doen! Gouden tip en gezond ook.

 


Minder rotzooi in die karrensmeer, gezonder lijkt het me, en bij de vrouwen komen de niet moslima’s in het genot van een hoofddoekje, net als hun moeders en grootmoeders in vroeger tijden. 

Zouden moslima’s en hun partners wel margarine willen eten, dat kunstproduct speciaal in de wereld geholpen voor de paupers onder ons? Nooit heb ik het willen eten, kokhalzen moest ik. Je proeft meteen als het in het eten verwerkt is. Toen ik in militaire dienst moest was mijn enige zorg hoe krijg ik die margarine door mijn keel? Gelukkig, het was de tijd van de boterbergen en die moesten op. Ondertussen aten niet alleen de paupers margarine maar driekwart van de Nederlandse bevolking. Let wel in het land dat in wezen nooit veel meer aan eigen product had voortgebracht voor de export dan zuivel en koloniale waren. En tulpenbollen.

Dr. Mulder: Farmer, economist, libertarian, father of six, independent, Doctor/MBA live in Uruguay. Patriottisch correct. Romantisch conservatief Columnist #denieuwerealist aldus Twitter. Een Bataafse patriot in Uruquay, gaat dat samen allochtoon en patriot? Zou hij weet hebben wat met ons voedsel gebeurt, zeg maar vanaf ’45? Hoe voedselhulp wordt ingezet om landen voor altijd afhankelijk te maken van import? Hoe prijzen gedicteerd worden en hoe de “vrije” markten in de USA en EU afgeschermd worden door subsidie en tol?

Welke praktijken houdt onze doctor erop na als farmer? Levert hij rechtstreeks aan de voedselindustrie? Welke normen worden gehanteerd in Uruquay? Die van de USA, hormonen, chloor etc.? Welke bescherming genieten de consumenten in het land alwaar hij zijn activiteiten bedrijft?

Kom, beste Gert Jan, laat het ons weten. Het zijn zaken van wezenlijk belang voor ons allen en voor de toekomst van onze kinderen. Onze planeet wordt verwoest door ons toedoen, niet in de laatste plaats door de voedselvoorziening op industriële schaal volgens kapitalistische maatstaven. En jij bent er rechtstreeks bij betrokken, uit vrije wil, neem ik aan.
Naschrift. 

Op 13 april overleed de Uruguayaan Eduardo Galeano. Hopelijk een aanleiding voor iedereen zich eens in de theorie van de “dependencia” te verdiepen.

Als hoorspel valt een chronologische compilatie te horen van het hoofdwerk van Galeano: “Memoria del Fuego” – WDR 1989.
 
Uitgelichte foto: Bruno Barbey (Magnum Photos) – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.